Σήμερα η Βόρεια Κορέα γιορτάζει!

Ίσως σήμερα η Βόρεια Κορέα δεν έχει πολύ χρόνο για απειλές. Γιατί σήμερα γιορτάζει. Η 15η Απριλίου είναι η ημέρα των γενεθλίων του ιδρυτή του βορειοκορεατικού κράτους, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Και η επέτειος λαμβάνει διαστάσεις εθνικής εορτής η οποία τιμάται με λαμπρούς εορτασμούς.

Ο ηγέτης της χώρας και τρίτος διάδοχος της δυναστείας, Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφτηκε το μαυσωλείο του παππού του, Ιλ Σουνγκ, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η σορός του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Φέτος είναι τα 101α γενέθλια του Ιλ Σουνγκ. Οι δρόμοι της Πιονγκγιάνγκ έχουν στολιστεί με σημαίες.

Οι εορτασμοί έρχονται εν μέσω της κλιμάκωσης των απειλών για πυρηνικό πόλεμο. Όπως εκτιμούν ωστόσο αναλυτές ίσως η σημερινή μέρα είναι αυτή που δείχνει τι κρύβεται πίσω από την κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής της χώρας: η ανάγκη να διασφαλιστεί η επιβίωση και η εδραίωση του καθεστώτος, ειδικά τώρα που έχει αναλάβει ένας τόσο νεαρός διάδοχος.

Αρκετά έντονη πάντως είναι η φημολογία ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σε νέα πυραυλική δοκιμή με αφορμή τα γενέθλια του Ιλ Σουνγκ, κάτι που είχε γίνει και πέρυσι.

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε εκ νέου την Κυριακή πρόταση της Νότιας για συνομιλίες.

Στις ανατολικές ακτές της χώρας έχουν μετακινηθεί πύραυλοι Musudan με βεληνεκές έως και 4.000 χιλιόμετρα. Θεωρητικά οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να πλήξουν μέχρι και την αμερικανική νήσο Γκουάμ. Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι δεν έχουν δοκιμαστεί οι συγκεκριμένοι πύραυλοι στο παρελθόν.