Αποσύρεται ο νόμος για τη μαγεία στην Παπούα-Νέα Γουινέα

Μετά από μια σειρά από δολοφονίες ατόμων που κατηγορούνταν για μαγεία-και οι οποίες προκάλεσαν την διεθνη κατκραυγή-  ο πρωθυπουργός της Παπούα-Νέας Γουινέας Πίτερ Ο'Νιλ υποσχέθηκε σήμερα να ακυρώσει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τη μαγεία.

Ο Ο'Νιλ χαρακτήρισε την υπάρχουσα νομοθεσία που επιτρέπει τις εκτελέσεις "ύποπτων" μάγων βάρβαρη και είπε ότι σύντομα θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο της χώρας ένα νέο νόμο.

Ο "Νόμος για τη μαγεία" υιοθετήθηκε στην Παπούα-Νέα Γουινέα το 1971 και την αναγνωρίζει ως επιχείρημα υπεράσπισης σε υποθέσεις δολοφονίας.  Λόγω όμως της ασαφούς διατύπωσης, οι πολίτες της χώρας αρκετές  φορές λιντσάρουν και θανατώνουν όσους απλά θεωρούν μάγους, χωρίς να τιμωρούνται.

Τον περασμένο Φεβρουάριο στη χώρα δολοφονήθηκε άγρια μία 20χρονη κοπέλα, κατηγορούμενη για μαγεία ενώ η πιο πρόσφατη τέτοια υπόθεση αφορούσε έναν ηλικιωμένο πρώην δάσκαλο,  ο οποίος αποκεφαλίστηκε αφού κατηγορήθηκε για τον φόνο ενός συναδέλφου  του ,  με τη χρήση μαύρης μαγείας .

Σύμφωνα με την απογραφή του 2000,  το 96% των πολιτών είναι μέλη της Χριστιανικής Εκκλησίας. Πολλοί πολίτες, ωστόσο, συνδυάζουν τη χριστιανική λατρεία με μερικές προχριστιανικές και παραδοσιακές πρακτικές των αυτοχθόνων.

Οι παραδοσιακές θρησκείες είναι συχνά ανιμιστικές και πολλές φορές τείνουν να συμπεριλαμβάνουν στοιχεία από την αρχαία λατρεία. Επικρατούσα δοξασία μεταξύ των παραδοσιακών φυλών είναι η masalai,που είναι τα κακά πνεύματα. Αυτά ευθύνονται για "δηλητηρίαση" ανθρώπων, προξενώντας θάνατο και καταστροφή.

 Οι αυτόχθονες πιστεύουν στην επικοινωνία μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών. Χαρακτηριστικά είναι η πίστη στα πνεύματα, η λατρεία των κρανίων και η δύναμη ή μαγική ουσία, που καλείται "μάννα". Πολλές φορές η δεισιδαιμονία και οι προλήψεις των ιθαγενών θυμίζουν Μεσαίωνα, όπως στην περίπτωση πίστης στη μαγεία.