Σημαντικές τροποποιήσεις στον αντιτρομοκρατικό νόμο ψήφισε το κοινοβούλιο της Τουρκίας. Στόχος είναι να προστατεύεται περισσότερο η ελευθερία της έκφρασης, κάτι που είναι συμβατό και με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.
Η κίνηση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που η Άγκυρα και οι επικεφαλής των Κούρδων διαπραγματεύονται μια συμφωνία για τον τερματισμό της 28ετούς ένοπλης δράσης τους. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε την ιδέα η τροποποίηση των νόμων να διευκολύνει την αποφυλάκιση κρατουμένων που συνδέονται με τους αντάρτες.
Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει ευρέως τους συγκεκριμένους νόμους για την δίωξη χιλιάδων πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων--πολλές φορές για κάτι που έγραψαν ή είπαν.
Η Τουρκία βρίσκεται τακτικά στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει την Άγκυρα να τροποποιήσει τους νόμους της ώστε να γίνεται διάκριση μεταξύ της υποκίνησης βίας και της έκφρασης μη βίαιων ιδεών.
Σύμφωνα με τον τροποποιημένο νόμο, μόνο η άμεση υποκίνηση της βίας θα συνιστά καταπάτηση του νόμου και αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι αυτό ικανοποιεί τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Τουρκία έχει θέσει υπό κράτηση χιλιάδες άτομα που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK)-- το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δικάζονται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και όχι για διάδοση προπαγάνδας.
Η Άγκυρα βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης δράσης των κούρδων ανταρτών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 40.000 άτομα. Τον περασμένο μήνα, οι αντάρτες του PKK κήρυξαν εκεχειρία.
Οι δύο πλευρές επεξεργάζονται αυτή την εποχή τις λεπτομέρεις ενός σχεδίου αποχώρησης περίπου 2.000 Κούρδων ανταρτών από την Τουρκία στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.
Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει τον αφοπλισμό τους σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις προς ενίσχυση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια ή το 20% του τουρκικού πληθυσμού.