Απάνθρωπη μεταχείριση των διαδηλωτών στα νοσοκομεία όπου μεταφέρονταν τραυματισμένοι από τις συγκρούσεις με την αστυνομία, αποκαλύπτουν στοιχεία της έρευνας που έχει διατάξει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης.
Μετά τις διαρροές για εμπλοκή του στρατού σε βασανιστήρια εξαφανίσεις και εκτελέσεις αντικαθεστωτικών, η Guardian δημοσιεύει νέα στοιχεία για τις τακτικές αντιμετώπισης των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία τον Μάιο το 2012, όπου γινόταν στο Κάιρο διαδηλώσεις κατά του στρατού και του Μόρσι.
Σύμφωνα με αυτά, οι στρατιωτικοί γιατροί σε νοσοκομείο του Καΐρου “είχαν εντολές” να χειρουργούν χωρίς αναισθητικό τους τραυματίες διαδηλωτές, ενώ τόσο το ίδιο το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και οι στρατιώτες έκαναν επίθεση στους τραυματισμένους πολίτες και τους χτυπούσαν μέσα στο νοσοκομείο.
Βάση μαρτυριών γιατρών, ήταν υποχρεωμένοι να ράβουν και να χειρουργούν - σε βαρύτερες περιπτώσεις - τους διαδηλωτές χωρίς αναισθητικό, χωρίς να αποστειρώνουν τα εργαλεία και πολλές φορές δεν τους καθάριζαν καν τα τραύματα.
Επίσης, είχαν διαταγές να κακοποιούν τους τραυματίες διαδηλωτές βρίζοντας και χτυπώντας τους και ,αν δεν το έκαναν οι ίδιοι, ο στρατός και οι δυνάμεις έμπαιναν μέσα στα νοσοκομεία και επιτίθονταν στους ασθενείς.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, οι καταθέσεις αυτές είναι τεκμηριωμένες και πολύ σοβαρές και ίσως συνιστούν και εγκλήματα πολέμου.
Μάλιστα, οι απάνθρωπες τακτικές του στρατού εκείνη την περίοδο, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς έγιναν εν καιρώ πολιτικής ειρήνης σε μία- υποτίθεται- ελεύθερη και δημοκρατική χώρα.