Αφγανιστάν: Η πρωτεύουσα των ναρκομανών

Το Αφγανιστάν παράγει το 90% των οπιούχων ναρκωτικών σε παγκόσμια κλίμακα, όμως ποτέ δεν υπήρξε καταναλωτής των ναρκωτικών που παρήγαγε. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Γιατί πλέον η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών ναρκωτικών στον κόσμο: 1.000.000 άνθρωποι σε πληθυσμό 35.000.000 είναι εξαρτημένοι από τα οπιούχα.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.

Μάλιστα πολλοί γίνονται εξαρτημένοι από πολύ μικρή ηλικία. Το BBC αναφέρει την περίπτωση του 18χρονου Jawid, ο οποίος είναι εξαρτημένος από την ηρωίνη εδώ και 10 χρόνια. Ο θείος του τον “μύησε” στη χρήση ναρκωτικών για να έχει μεγαλύτερες αντοχές να δουλεύει στα χωράφια.

Οι αιτίες για αυτό το φαινόμενο – μάστιγα είναι περίπλοκες. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, που ξεπερνούν το 40%, συμβάλλουν καθώς και οι μακροχρόνιοι πόλεμοι.

Πολλοί χρησιμοποιούν το όπιο σαν παυσίπονο γιατί είναι πιο φθηνό από το να επισκεφτούν γιατρό. Το δίνουν ακόμη και σε μωρά παιδιά ή σε γυναίκες για να μην πονάνε όταν γεννούν.

Το 40% των χρηστών είναι γυναίκες και παιδιά.

Η διαλυμένη οικονομία του κράτους δεν επιτρέπει τη μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κράτος μπορεί να διαθέσει μόλις 2 δολάρια το χρόνο για τη θεραπεία κάθε χρήστη. Δηλαδή μόλις το 30% της τιμής μιας δόσης.