Εξ ουρανού κυριολεκτικά “πέφτει” ο θάνατος στη Συρία. Χιλιάδες από τα θύματα του αιματηρού πολέμου στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης πολλές φορές στόχοι της αεροπορίας του Άσαντ γίνονται νοσοκομεία, καταστήματα, συνοικίες που ζουν άμαχοι και άλλοι, μη στρατιωτικοί στόχοι.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει έκκληση να σταματήσουν οι φονικές αυτές επιδρομές εναντίον πολιτών τις οποίας χαρακτήρισε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
"Οι επιδρομές που διατάζει η κυβέρνηση, από τις οποίες σκοτώνονται σκόπιμα και αδιακρίτως άμαχοι, φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής πολλαπλών και συστηματικών επιθέσεων κατά του πληθυσμού των αμάχων και εμείς τις θεωρούμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", επισημαίνει η οργάνωση.
Η οργάνωση, επικαλούμενη τους αντάρτες επισημαίνει πως "από τις αεροπορικές επιθέσεις σε όλη την Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.300 άμαχοι σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου".
Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται πυρομαχικά όπως οι βόμβες διασποράς, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν σε μια μόνο επίθεση πολλά σπίτια. Αυτό συνέβη στην πόλη Αζάζ όταν 12 μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε έναν βομβαρδισμό τον περασμένο Αύγουστο.
Σε τέλμα οι συζητήσεις για τα χημικά όπλα
Εν τω μεταξύ σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξαν οι συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σχετικά με μια πιθανή έρευνα γύρω από την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων στη χώρα, έφτασαν σε αδιέξοδο, ανακοίνωσαν την Τετάρτη διπλωμάτες του ΟΗΕ.
Η Συρία ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν μόνο το περιστατικό της χημικής επίθεσης τον περασμένο μήνα κοντά στο Χαλέπι, η οποία όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ήταν έργο ανταρτών. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ για την επίθεση, ζητώντας από τον ΟΗΕ να διερευνήσει και τους ισχυρισμούς για χημικές επιθέσεις από την κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής, οι Σύριοι αρνούνται να επιτρέψουν στους επιθεωρητές να μεταβούν οπουδήποτε αλλού εκτός από το Χαλέπι, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν ότι η ομάδα πρέπει να επισκεφτεί τόσο το Χαλέπι όσο και τη Χομς.