Πύραυλοι Πάτριοτ στο κέντρο του Τόκιο!

Πυραύλους Πάτριοτ εγκατέστησε στο κέντρο του Τόκιο η Ιαπωνία υπό το φόβο ενός πιθανού χτυπήματος από τη Βόρεια Κορέα.Όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, δυο εκτοξευτήρες πυραύλων εγκαταστάθηκαν στην καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσας προτού ξημερώσει ώστε να αναχαιτίσουν τους βορειοκορεατικούς πυραύλους σε ενδεχόμενο επίθεσης, διευκρίνισε Ιάπωνας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, πύραυλοι Πάτριοτ θα αναπτυχθούν και σε δυο άλλα σημεία στην περιοχή του Τόκιο. Συστήματα αναχαίτισης θα εγκατασταθούν επίσης στο νησί Οκινάουα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, ενώ αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το προηγμένο σύστημα Aegis (σύστημα ελέγχου και διοίκησης με υπολογιστές και ραντάρ για τον εντοπισμό εχθρικών στόχων στον αέρα) έχουν σταλεί  στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Μιλώντας στην ιαπωνική τηλεόραση,ο Ονοντέρα  επισήμανε πως η Οκινάουα είναι "η πλέον κατάλληλη περιοχή για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση" και πρόσθεσε πως πύραυλοι Πάτριοτ είναι πιθανόν να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί.

"Η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προστατεύσει τον ιαπωνικό λαό και να εγγυηθεί την ασφάλειά του", τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις, η Ιαπωνία θα κάνει αυτό που πρέπει σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές", πρόσθεσε.

"Αυτήν την στιγμή, το σημαντικότερο είναι να εφαρμόσουμε τις κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", κατέληξε ο Αμπε.

Η Πιονγκγιάνγκ ζητά από ξένους να εγκαταλείψουν τη Νότια Κορέα

Την απομάκρυνση όσων ξένων βρίσκονται στη Νότια Κορέα ζητά η Πιονγκγιάνγκ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων KCNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της βορειοκορεατικής "Επιτροπής Ειρήνης Ασίας – Ειρηνικού", το καθεστώς δεν θέλει να χτυπήσει ξένους πολίτες σε "περίπτωση πολέμου".

"Δεν επιθυμούμε το κακό των ξένων στη Νότια Κορέα σε περίπτωση πολέμου" μεταδίδει το πρακτορείο.

Η ανακοίνωση αυτή συνιστά νέα κλιμάκωση στις απειλές κατά της Σεούλ.

Η Πιονγκγιάνγκ, η οποία μετακίνησε πρόσφατα δύο πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στις ανατολικές της ακτές, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί της ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών στην βοριεοκορεατική πρωτεύουσα από τις 10 Απριλίου.

Ωστόσο, καμία από τις χώρες που διατηρούν διπλωματική αποστολή στην Πιονγκγιάνγκ δεν έχει θεωρήσει μέχρι στιγμής αναγκαίο να απομακρύνει το προσωπικό της.

Η Κίνα από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν επιθυμεί το χάος να κυριαρχήσει στην κορεατική χερσόνησο και ότι είναι αντίθετη προς οποιαδήποτε πλευρά λαμβάνει μέτρα που οδηγούν στην επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

Έκκληση για ηρεμία από τον ΟΗΕ 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν  προειδοποίησε σήμερα  ότι η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και ότι η "η κορεατική χερσόνησος κατευθύνεται προς έναν θερμοπυρηνικό πόλεμο".

"Το σημερινό επίπεδο της έντασης είναι πολύ επικίνδυνο. Ένα μικρό περιστατικό, που θα προκαλείτο από έναν κακό υπολογισμό ή μια λανθασμένη κρίση, μπορεί να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση", προειδοποίησε ο Μπαν και κάλεσε τις αρχές της Βόρειας Κορέας να απέχουν από "την προκλητική ρητορική" . Επίσης, ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να προσπαθήσουν να ασκήσουν την επιρροή τους στην Πιονγκγιάνγκ.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο τροφοδοτήθηκε από την επιβολή νέας δέσμης κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Πιονγκγιάνγκ μετά την τρίτη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή τον Φεβρουάριο, και έχει εξελιχθεί στην μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953. 

Νέες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την πιθανότητα να ενισχύσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Βόρεια Κορέα, αν η
Πιονγκγιάνγκ συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση και πραγματοποιήσει μια νέα εκτόξευση πυραύλου ή πυρηνική δοκιμή.

Ωστόσο, σύμφωνα με  αξιωματούχο της ΕΕ, προς το παρόν "η κατάσταση στην Πιονγκγιάνγκ δείχνει ήρεμη και δεν φαίνεται να επίκειται μια σύγκρουση”.