Ακόμη και 140.000 δολάρια μισθός για τους καθηγητές

Στην Ελλάδα του Μνημονίου, οι μισθοί μειώνονται χωρίς τέλος. Σε κάποιες άλλες χώρες αντίθετα, συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησής τους. Ο λόγος για την Αυστραλία, στην οποία σχεδιάζεται να αυξηθούν οι αμοιβές των εκπαιδευτικών, αγγίζοντας εξαψήφια νούμερα ανά έτος. Ο τρέχων μισθός ενός εκπαιδευτικού στη μακρινή χώρα, κυμαίνεται ανάμεσα σε 60.000 και 75.000 δολάρια ανά έτος.

Αρκετοί παράγοντες της τοπικής κοινωνίας όμως, όπως επιχειρηματίες και ειδικοί της εκπαίδευσης, προτείνουν την αύξηση του ποσού αυτό στα 100.000 αυστραλιανά δολάρια. Παρότι οι εκπαιδευτικοί πρώτων βαθμίδων της χώρας συγκαταλέγονται στους πιο καλοπληρωμένους στον κόσμο, οι ειδικοί ζητούν τώρα να συμβεί το ίδιο και με τους αντίστοιχους των μεγαλύτερων ηλικιών, ούτως ώστε να μειωθεί το εκπαιδευτικό χάσμα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως σε κάποιες χώρες, οι καθηγητές μπορούν μέχρι και να τριπλασιάσουν τις αποδοχές τους κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Δε λείπουν και οι φωνές που υποστηρίζουν πως οι καταληκτικοί μισθοί των εκπαιδευτικών των κορυφαίων βαθμίδων, θα πρέπει να αγγίζουν και τις 140.000 δολάρια ανά έτος, τα διπλάσια από όσα κερδίζουν στις υπόλοιπες βαθμίδες. Ακούγονται και πιο πρακτικές προτάσεις, όπως να προβλέπονται υψηλότεροι μισθοί για όσους επιτελούν περισσότερο εκπαιδευτικό έργο στην τάξη-και όχι για όσους μεταπηδούν σε διοικητικές η διευθυντικές θέσεις. Οι μισθοί με... 6 ψηφία, προτείνονται ως κίνητρο προκειμένου να προσελκύσουν τους καλύτερους καθηγητές παγκοσμίως αλλά και να λειτουργήσουν θετικά στην προσέλκυση των ικανότερων στο συγκεκριμένο λειτούργημα.