Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Ιράν στο Αλμάτι του Καζακστάν

'Άρχισαν σήμερα στο Αλμάτι του Καζακστάν οι συνομιλίες ανάμεσα στις  έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και την Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να θεωρείται πιθανή  οποιαδήποτε πρόοδος.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Reuters, η ομάδα των 5+1 ελπίζει τουλάχιστον σε μία σοβαρή συζήτηση επί συγκεκριμένων όρων, η οποία θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για πρόοδο στις “παγωμένες” διαβουλεύσεις.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται ο εμπλουτισμός ουρανίου της Τεχεράνης, τον οποίο οι Έξι θέλουν να κρατήσουν σε επίπεδα που δεν δημιουργούν ανησυχίες ότι το Ιράν ετοιμάζεται για κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου.

Από την πλευρά της, η ιρανική πλευρά επιμένει ότι ο στόχος του εμπλουτισμού είναι ενεργειακός και όχι στρατιωτικός και έτσι έχει το δικαίωμα, βάσει του διεθνούς δικαίου, να τον συνεχίσει.
Σε περίπτωση πλήρους αδιεξόδου, δεν αποκλείεται οι Έξι να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Εξαιτίας αυτού του ενδεχόμενου, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να κρατήσει σε εξέλιξη τις κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο ώστε τουλάχιστον να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων πριν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.