Με στραμμένους πυραύλους και το δάχτυλο στη σκανδάλη η Β. Κορέα

Οι συνεχιζόμενες, μεγαλόστομες απειλές της Βόρειας Κορέας για πυραυλικό χτύπημα σε βάσεις του ιμπεριαλιστικού εχθρού , έχουν δημιουργήσει κλίμα αστάθειας στην περιοχή και έχουν βάλει στον χορό των στρατιωτικών επιδείξεων ΗΠΑ και Νότια Κορέα. 

Ιδιαίτερα οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες της χερσονήσου βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς -τεχνικά- βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση.  Το βιομηχανικό πάρκο του Κεσόνγκ είναι το τελευταίο επεισόδιο στο ψυχροπολεμικό κλίμα των δύο χωρών. Την Τετάρτη η Πιονγκγιάνγκ απαγόρευσε την πρόσβαση στους Νοτιοκορεάτες ιδιοκτήτες 123, κυρίως μικρών εταιρείες που κατασκευάζουν ρούχα, παπούτσια και άλλα προϊόντα. Από τους 828 ανθρώπους που διανυκτέρευσαν εκεί, μόλις οι 222 απάντησαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στη Νότια Κορέα . Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να βρίσκονται, υπό καθεστώς ομηρείας, στο βιομηχανικό πάρκο.

Σήμερα, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην  ανατολική της ακτή και τον τοποθέτησε σε κινητό εκτοξευτήρα. Ο πύραυλος Musudan, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης τον Οκτώβριο του 2010, διαθέτει, θεωρητικά, βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων και την ικανότητα να πλήξει την Νότια Κορέα και την  Ιαπωνία.

Το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 4.000 εάν έχει ελαφριά γόμωση και, κατά συνέπεια, έχει θεωρητικά την ικανότητα να πλήξει το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου  βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

"Οπως φαίνεται, ο Βορράς είναι έτοιμος να εκτοξεύσει αυτούς τους πυραύλους χωρίς προειδοποίηση", δήλωσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Η Δύση έχει απευθύνει εκκλήσεις στην Πιονγιανγκ να μειώσει τις εντάσεις καθώς οποιαδήποτε "εσφαλμένη εκτίμηση σε αυτή την κρίση θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες" ενώ Ρωσία και Νότια Κορέα προειδοποίησαν ότι οι εντάσεις προκαλούν αστάθεια στις αγορές. Φαίνεται όμως ότι ο κίνδυνος των αγορών είναι και ο μόνος πραγματικά υφιστάμενος  σε αυτό το... πολεμικό παιχνίδι εντυπώσεων. 

Δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει τα απαραίτητα μέσα ώστε να πραγματοποιήσει τις απειλές της για πυρηνική επίθεση κατά των ΗΠΑ, τουλάχιστον στο βεληνεκές που υποστηρίζει. Οι πύραυλοι της Πιονγιανγκ μπορεί να είναι σε θέση να χτυπήσουν μόνο απόκεντρες περιοχές και πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Γκουάμ, Αλάσκα και Χαβάη, αλλά όχι την ηπειρωτική εσωχώρα και όχι με πυρηνικά όπλα. 

“Οι Βορειοκορεάτες δεν είναι αυτοκαταστροφικοί. Γνωρίζουν ότι κάθε είδος άμεσης επίθεσης (στις ΗΠΑ) θα σημάνει το τέλος της χώρας τους” λέει χαρακτηριστικά ο Γκάρι Σάμορ, μέχρι πρόσφατα μέλος του προσωπικού ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα πυρηνικής ενέργειας.   

Παρόλα αυτά- και επειδή ακόμα και το μικρό ενδεχόμενο χτυπήματος είναι ανησυχητικό- οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εγκαταστήσουν  ένα αμυντικό σύστημα πυραύλων, γνωστό και ως THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί Γκουάμ, για καλό και για κακό.

Την ίδια ώρα, οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, “ανοίγοντας”  περισσότερες βάσεις για τον Αμερικανικό στρατό. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε σήμερα να παρατείνει για 2 χρόνια τις μονομερείς κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, η ισχύς των οποίων λήγει στις 13 Απριλίου.

Οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί το 2006, περιλαμβάνουν την απαγόρευση των εισαγωγών εμπορευμάτων από τη Βόρεια Κορέα, τον ελλιμενισμό των πλοίων της Βόρειας Κορέας στα ιαπωνικά λιμάνια, καθώς επίσης και αυστηρό έλεγχο των εξαγόμενων προς τη Βόρεια Κορέα εμπορευμάτων.

Μετά τη διεξαγωγή των πυρηνικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα το2009, η Ιαπωνία ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των εμπορικών συναλλαγών με τη χώρα αυτή.