Θα κάνουν τον Ούγκο Τσάβες…άγιο

Ο Άγιος Ούγκο Τσάβες του 23... Μπορεί η Καθολική Εκκλησία να έχει καταδικάσει ως βλασφημία τη σύγκριση του Ούγκο Τσάβες με το Χριστό και τους Αγίους, όμως χιλιάδες Βενεζουελάνοι τον θεωρούν Άγιο, τον θεωρούσαν ακόμη και πριν φύγει από τη ζωή.

Σε μια φτωχογειτονιά του Καράκας, αυτή της 23ης Γενάρη, οι κάτοικοι έχουν στήσει ένα αυτοσχέδιο προσκυνητάρι στη μνήμη του εκλιπόντος ηγέτη τους.
Του αφήνουν κεριά, τάματα, ακόμη και κούπες με καφέ, καθώς είναι γνωστή η αγάπη του... κομαντάντε της Βενεζουέλας για τον καφέ, κατανάλωνε ολόκληρες κούπες κάθε μέρα.

Οι κάτοικοι της φτωχογειτονιάς, όπως εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι στη Βενεζουέλα, τον θεωρούν Άγιο κι έτσι τον αποκαλούν.

“Είναι ο δικός μας Άγιος των φτωχών” λέει η 45χρονη Eva Garcia, μητέρα 6 παιδιών, που του αφήνει καθημερινά μια κούπα με καφέ.

H 45χρονη φορά στο λαιμό της ένα ροζάριο με τη φωτογραφία του Τσάβες

“Είναι ακόμη ο διοικητής μας”, λέει μια άλλη, 48χρονη γυναίκα. “Όταν εκείνη τη μέρα (που ανέλαβε την εξουσία πρώτη φορά) ο Τσάβες είπε 'για τώρα' εννοούσε 'για πάντα'. Μας άνοιξε τα μάτια. Μας δίδαξε την επανάσταση, το σοσιαλισμό, την ιδεολογία. Ο Τσάβες ζει”, προσθέτει.

Σαφώς, ένας άνθρωπος, ο οποίος κυβέρνησε επί τόσα χρόνια, θα έχει και αμφιλεγόμενες πρακτικές στο ενεργητικό του. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι ότι έδωσε όραμα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Και αυτό δεν ξεχνιέται εύκολα.