Απασφαλίζουν τα όπλα στη Νότια Κορέα και ακόμη και το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύρραξης δεν φαίνεται πια μακρινό στην εύφλεκτη κορεατική χερσόνησο.
Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Κιμ Κουάν-τζιν, ξεκαθάρισε πως η Σεούλ εξετάζει πλέον όλες τις εναλλακτικές, ακόμα και το χειρότερο σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης.
Η τελευταία κίνηση της Πιονγκγιάνγκ, να απαγορεύσει σε Νοτιοκορεάτες εργαζόμενους να εισέλθουν στο διακορεατικό βιομηχανικό συγκρότημα της Καεσόνγκ θεωρήθηκε από τη Νότια Κορέα ως casus belli. Όπως ανακοίνωσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας, η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Νοτιοκορεατών που παραμένουν στην κοινή βιομηχανική ζώνη στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο YONHAP.
Περισσότεροι από 800 Νοτιοκορεάτες παραμένουν στο βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, μετά την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να απαγορεύσει την πρόσβαση σε αυτό νωρίτερα την Τετάρτη το πρωί, κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως οι Νοτιοκορεάτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κάεσονγκ μπορούν ανεμπόδιστα να αποχωρήσουν. Ωστόσο δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με το πότε θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου.
Η φλόγα της σύγκρουσης σιγοκαίει εδώ και ένα χρόνο
Και ενώ η στροφή της Βόρειας Κορέας από το 2006 είχε αναπτερώσει τις ελπίδες ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της κορεατικής χερσονήσου, τον τελευταίο χρόνο οι ελπίδες αυτές εξανεμίζονται.
Το 2008-2009, η Πιονγκγιάνγκ είχε καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις διεθνείς δυνάμεις για να συζητήσει το μορατόριουμ στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Όμως χωρίς πρότερες προειδοποιήσεις, η στάση της Βόρειας Κορέας άλλαξε.
Με το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο γιος και διάδοχος του Κιμ Γιονγκ Ουν σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη στάση της χώρας. Η αποτυχημένη δοκιμή του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τον Απρίλιο του 2012 ήταν η αρχή του νέου κρεσέντο στις σχέσεις της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Η ένταση συνεχίστηκε με τη Βόρεια Κορέα να διαμηνύει ότι κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει.
Οι πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας θεωρήθηκε casus belli από την Πιονγκγιάνγκ η οποία όλο και σκληραίνει τη στάση της.
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι θα επανεκκινήσει όλες τις πυρηνικές μονάδες που βρίσκονται στο έδαφός της.
O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε αγανακτισμένος με τη Βόρεια Κορέα προειδοποιώντας ότι "αρκετά μέχρι εδώ".
Οι ΗΠΑ πάντως διεμήνυσαν το τελευταίο 24ωρο ότι θα υπερασπιστούν τόσο τον εαυτό τους όσο και τη "σύμμαχό τους Νότια Κορέα" ενάντια στις απειλές της Βόρειας Κορέας.
Μπορεί η Πιονγκγιάνγκ να πραγματοποιήσει τις απειλές της;
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ασιατική χώρα διαθέτει 24 με 42 κιλά πλουτωνίου, μια ποσότητα αρκετή για να κατασκευαστούν τέσσερις με οκτώ πυρηνικές βόμβες ανάλογες μ'εκείνη που έπεσε στο Ναγκασάκι κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύουν όμως επίσης ότι η χώρα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή που θα μπορεί να τοποθετηθεί στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Τζέφρι Λιούις, του James Martin Center, πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει τον στόχο της. Όπως εξηγεί στην Ελ Παϊς, "είναι πιθανό να έχουν σχεδιάσει μια πυρηνική κεφαλή που ζυγίζει λιγότερο από 1.000 κιλά και μπορεί να είναι ακόμη υπερβολικά βαρειά για να τοποθετηθεί σε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, είναι όμως καλύτερη από αυτή που διέθεταν πριν από δύο χρόνια".
Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει ούτε σύστημα καθοδήγησης πυραύλων ώστε να μπορέσει να πλήξει με ακρίβεια έναν αμερικανικό στόχο. Ο βορειοκορεατικός στρατός έχει όμως ένα οπλοστάσιο ικανό να πλήξει τη Νότια Κορέα και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως τους 40.000 στρατιώτες που είναι εγκατεστημένοι στην Ιαπωνία.
Πραγματική σύγκρουση ή παιχνίδι εξουσίας;
Επισήμως, οι απειλές της Βόρειας Κορέας αποτελούν αντίποινα για τις κυρώσεις που αποφάσισαν τα Ηνωμένα Εθνη. Πολλοί ειδικοί, όμως, αποδίδουν αυτές τις απειλές στην προσπάθεια του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν να εδραιώσει την εξουσία του. Όπως επισήμανε στο CNN ο Τζάσπερ Κιμ, ειδικός για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, "χωρίς τη στήριξη του στρατού, ο 30χρονος Κιμ δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό".
Αλλοι ειδικοί θεωρούν ότι ο Κιμ θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον, προκειμένου η τελευταία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Όπως είπε ο καθηγητής Τζον Ντελούρι στο BBC, το μήνυμα είναι: «Δεν μπορείτε να μας νικήσετε, δεν θα φύγουμε από τη μέση, πρέπει να διαπραγματευτείτε μαζί μας».