Στο… on και πάλι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Βόρειας Κορέας

Ένα αντιτορπιλικό το οποίο μπορεί να αναχαιτίζει πυραύλους ανέπτυξαν οι ΗΠΑ κοντά στις ακτές της Νότιας Κορέας σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Στόχος της Ουάσινγκτον είναι να περάσει ακόμη ένα μήνυμα στήριξης προς τη Σεούλ ενάντια στις απειλές της Πιονγκγιάνγκ. Το USS Fitzgerald, το οποίο συμμετείχε σε ναυτικά γυμνάσια, εστάλη νοτιοδυτικά της χερσονήσου αντί να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στην Ιαπωνία, δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η ανάπτυξη αυτή προσφέρει "περισσότερες επιλογές στην αντιπυραυλική άμυνα, αν αυτή καταστεί απαραίτητη", πρόσθεσε.

Την αντιπυραυλική άμυνα – εν μέσω εντάσεων και απειλών πολέμου- ενίσχυσαν οι ΗΠΑ , με "αόρατα" καταδιωκτικά αεροπλάνα F-22 ενώ αμερικανικά "ιπτάμενα φρούρια" B-52 και "αόρατα" βομβαρδιστικά B-2 πραγματοποίησαν επίσης τις τελευταίες ημέρες εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από τη Νότια Κορέα προκαλώντας την οργή του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Ανοίγουν και πάλι πυρηνικά εργοστάσια 

Το πρωί της Τρίτης, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι θα επανεκκινήσει όλες τις πυρηνικές μονάδες που βρίσκονται στο έδαφος της, περιλαμβανομένου του εργοστασίου στη Γιονγκμπιόν. Η συγκεκριμένη μονάδα παρέμενε κλειστή από το 2007.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, τα εργοστάσια θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.  

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε σε ομιλία του ότι τα βορειοκορεατικά πυρηνικά όπλα λειτουργούν ως μέσα αποτροπής εν δυνάμει εισβολέων και ως θεμέλιο για την ευημερία της.

"Η πυρηνική ισχύς μας είναι μια αξιόπιστη αποτροπή του πολέμου και μια εγγύηση για την προστασία της κυριαρχίας μας", δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν σε ομιλία την οποία εκφώνησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Κορέας.

Η ομιλία φάνηκε να σηματοδοτεί μια στροφή στην οικονομική ανάπτυξη και ο Κιμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να σύρουν τη Βόρεια Κορέα σε μια κούρσα εξοπλισμών με στόχο να δημιουργήσουν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξή της.