Σύννεφα ύφεσης πάνω από την Τουρκία

Κατά πολύ χαμηλότερος από το προσδοκώμενο, μόλις στο 1,4,%, εμφανίστηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Είναι βραδύτερος ακόμα και από το 2009, όταν η τουρκική οικονομία είχε επηρεαστεί από τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Κύριος λόγος της επιβράδυνσης αυτής είναι οι δανειακές αρχές της χώρας, οι οποίες αύξησαν πέρυσι τα επιτόκια, παρά τους φόβους για περαιτέρω πιστωτική επέκταση. Οι οικονομολόγοι ωστόσο, δεν έχουν δώσει ακόμη οριστικό πρόσημο στις "προβλέψεις" τους για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας, καθώς οι γνώμες διίστανται.

Σημειώνεται επίσης, μείωση 10% των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο τέλος του 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν πάνω από 20%.Τη διετία 2010-11, η τουρκική οικονομία κινήθηκε κυρίως από την εγχώρια ζήτηση που όμως, αυξήθηκε ραγδαία, προκαλώντας ανησυχίες για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Έκτοτε, η κυβέρνηση επιχείρησε να επαναφέρει τις ισορροπίες με αύξηση των εξαγωγών, αλλά η Τουρκία έχει επηρεαστεί από τα προβλήματα της ΕΕ, η οποία παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, αν και οι εξαγωγές της προς αυτήν έχουν μειωθεί σημαντικά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν χαρακτήρισε "πικρά" τα νέα στοιχεία και επέμεινε ότι, η αναπτυξιακή πορεία της χώρας θα ήταν πολύ καλύτερη αν η κεντρική τράπεζα δεν είχε επιβάλει περιοριστικά μέτρα.