Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν από χθες μια συνοικία-κλειδί στην πόλη Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τις δυνάμεις του καθεστώτος.
Για τετάρτη συνεχόμενη μέρα σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στη Σέιχ Μασούντ, μια συνοικία όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Κούρδοι, στο βόρειο τμήμα της πόλης.
“Εκατοντάδες αυτοκίνητα που μετέφεραν οικογένειες (. . .) αναχώρησαν από τον τομέα”, ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Παρασκευή, ανάμεσά τους 15 πολίτες, σε βομβαρδισμούς και σε μάχες που επικεντρώθηκαν σε ένα ανατολικό τμήμα της συνοικίας, όπου ζουν σουνίτες και όχι Κούρδοι.
Ανάμεσα στους νεκρούς πολίτες ήταν ένας φιλοκαθεστωτικός ιμάμης , που δολοφονήθηκε από αντάρτες, οι οποίοι περιέφεραν τη σορό του σέρνοντάς την στους δρόμους.
Την ίδια ώρα, το συριακό καθεστώς και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορήθηκαν για τη “σφαγή” δεκάδων πολιτών, περιλαμβανομένων πολλών γυναικών, στην πόλη Ταλ Κάλαχ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 11 ανθρώπων, περιλαμβανομένων οκτώ γυναικών, στη συνοικία Μπορτζ της Ταλ Κάλαχ, στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία.
Αντικαθεστωτικοί είπαν ότι τους πολίτες σκότωσαν άνδρες του στρατού ενώ, από την πλευρά του, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι “τρομοκράτες” εξαπέλυσαν επίθεση στην Μπορτζ “σκοτώνοντας 10 άμαχος, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά”.
Τουλάχιστον οκτώ πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα βομβαρδισμό στην Καφάρ Μπάτνα, στην επαρχία της Δαμασκού. Νότια της πρωτεύουσας, ένας πύραυλος έπληξε τον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό.
Μέχρι χθες το απόγευμα το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για 150 νεκρούς σε όλη τη χώρα.
Τα νέα επεισόδια βίας καταγράφονται ενώ οι καθολικοί της Συρίας, μιας χώρας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και δύο χρόνια με πάνω από 70.000 νεκρούς, εόρτασαν πολύ συγκρατημένα το Πάσχα στην Δαμασκό και σε περιοχές που έχουν πληγεί από τη σύρραξη.