Αιφνιδιαστικό και εκτεταμένο έλεγχο στα γραφεία της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch στη Μόσχα, πραγματοποίησαν σήμερα οι Ρωσικές αρχές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του δυτικού κόσμου.
Οι ρωσικές αρχές άρχισαν την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από ελέγχους στις ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της κύριας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, της Memorial και του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης εκστρατείας ελέγχου των ΜΚΟ .Οι έλεγχοι αυτοί συνδέονται με ένα νόμο που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2012 - λίγους μήνες μετά την επιστροφή στο Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν - και ο οποίος υποχρεώνει τις ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και ασκούν πολιτική δραστηριότητα να εγγραφούν σε ένα μητρώο "πρακτόρων του εξωτερικού", και να εμφανίζονται ως τέτοιες σε κάθε δημόσια δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την διευθύντρια της HRW για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της εισαγγελίας και ένας εκπρόσωπος των ρωσικών φορολογικών αρχών πραγματοποίησαν σήμερα μια "μη προγραμματισμένη επιθεώρηση" στους χώρους των γραφείων της οργάνωσης στη Μόσχα.
Τα γραφεία των ΜΚΟ Civic Assistance (βοήθεια στους πρόσφυγες), Transparency International (καταπολέμηση της διαφθοράς) και Agora (ανθρώπινα δικαιώματα) υπέστησαν επίσης αιφνίδιους ελέγχους από τις αρχές σήμερα.
"Αυτό εγγράφεται στο πλαίσιο ενός τεράστιου και χωρίς προηγούμενο κύματος επιθεωρήσεων των ΜΚΟ στη Ρωσία, το οποίο αυξάνει την πίεση στην κοινωνία των πολιτών μετά την υιοθέτηση το περασμένο έτος μιας σειράς περιοριστικών νόμων" στον τομέα των ελευθεριών, υπογραμμίζει η αξιωματούχος της HRW.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Memorial, αρνούνται να εγγραφούν στο μητρώο ως "πράκτορες στο εξωτερικό", χαρακτηρισμό της σταλινικής εποχής για τους "εχθρούς του λαού" που στέλνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εκτελούνταν.Μια τέτοια άρνηση σήμερα για τους υπευθύνους των ΜΚΟ επισύρει ποινή μέχρι και δύο έτη καταναγκαστικής εργασίας.
Έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ
Αυτή η πολιτική της Ρωσίας έχει προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει κατηγορήσει πολλές φορές τη Μόσχα για καταπάτηση των ανθρωπινών δικαιωμάτων και στέρηση ατομικών ελευθεριών.
Η Γαλλία, ζήτησε σήμερα από τη ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι να της δώσει "εξηγήσεις για τις συνεχιζόμενες έρευνες σε μια σειρά οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Alliances françaises", οργανισμών που παραδίδουν μαθήματα γαλλικής γλώσσας και είναι υπεύθυνες για τη διάδοση του πολιτισμού της Γαλλοφωνίας.
Αρκετά γραφεία της Alliance française στη Ρωσία ελέγχθηκαν χθες Τρίτη από τις αρχές, καθώς και τα γραφεία στη Μόσχα του γερμανικού ιδρύματος Friedrich Ebert, το μεγαλύτερο στη Γερμανία, καθώς και εκείνα του ιδρύματος Konrad-Adenauer Foundation στην Αγία Πετρούπολη.
Το Βερολίνο δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές με "μεγάλη ανησυχία".
"Τα ιδρύματά μας και οι εταίροι τους στη ρωσική κοινωνία των πολιτών προσφέρουν μια σημαντική συμβολή στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας. Κάθε ενέργεια που παρενοχλεί ή ποινικοποιεί τη σημαντική τους δραστηριότητά, υποβαθμίζει τη σχέση αυτή", προειδοποίησε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.
Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι οι έλεγχοι "που διεξάγονται κάτω από ασαφές νομικό υπόβαθρο είναι ανησυχητικοί, επειδή φαίνεται να έχουν ως προορισμό το να υπονομεύσουν τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών" στη Ρωσία.
"Οι ενέργειες αυτές, που προστίθενται στην πρόσφατη σειρά νόμων που περιορίζουν τις πολιτικές ελευθερίες του ρωσικού λαού, την αύξηση των ποινικών διώξεων των ακτιβιστών, των πολιτικών δικών, καθώς και στην έλλειψη αντιδράσεων σε ορισμένες περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια βαθιά ανησυχητική εξέλιξη", τόνισε η Άστον σε χθεσινή της ανακοίνωση.