Οι περισσότερες περιπτώσεις εμπορίας παιδιών στη Βουλγαρία οργανώνονται από τους ίδιους τους γονείς των θυμάτων, αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων της χώρας, Καλίν Καμένοφ, στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για το θέμα της παροχής βοήθειας και επανένταξης παιδιών θυμάτων trafficking.
Μόνο το 2012, συνολικά 65 παιδιά από τη Βουλγαρία έπεσαν θύματα παράνομης εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, .
Τα παιδιά εξαναγκάστηκαν σε επαιτεία, πορνεία και σε κλοπές, τόνισε ο Καμένοφ προσθέτοντας ότι, 55 παιδιά από τη Βουλγαρία που επαιτούσαν στη Θεσσαλονίκη, επαναπροωθήθηκαν στη χώρα τους τον περασμένο μήνα.
Η εμπορία παιδιών στη Βουλγαρία εξακολουθεί να αποτελεί ένα πρόβλημα που είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί. Πρόκειται για πολύ καλά οργανωμένη ομάδα εγκληματιών που είναι δύσκολο να φυλακιστούν, καθώς ως μάρτυρες κατηγορίας πρέπει να καταθέσουν τα παιδιά τους.
Ο πρόεδρος του Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας Παιδιών επισήμανε ότι οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς την αποτελεσματικότερη συλλογή πληροφοριών από τα παιδιά θύματα trafficking - τα οποία σπάνια καταθέτουν εναντίον των γονέων τους- ενώ, παράλληλα, είναι αναγκαίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ώστε να συμπεριληφθούν πιο αυστηρές τιμωρίες για εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος παιδιών.
Σε δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών και εμπόρους του trafficking πολλές φορές επιβάλλονται ποινές φυλάκισης με αναστολή ή ποινές υπό όρους. Η τιμωρία σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι η πραγματική φυλάκιση χωρίς αναστολή ή εξαγορά, σύμφωνα με τον κ. Καμένοφ.