Ομπάμα: Είναι μια υπέροχη μέρα

“Μα είναι μια υπέροχη μέρα”... αυτά είναι τα πρώτα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα μόλις το αεροσκάφος του, Air Force 1, προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ.

Επιχείρηση “σπάμε τον πάγο;” ή μήπως τα πρώτα λόγια του Αμερικανού προέδρου είναι ενδεικτικά των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Εδώ και καιρό ο Λευκός Οίκος και ο ίδιος ο Ομπάμα έχουν ξεκαθαρίσει ότι στο ταξίδι του αυτό ο Ομπάμα έχει πάει για να ακούσει και όχι για να μιλήσει.

Κατά τις πρώτες του δηλώσεις από το Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως “οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ γιατί πρέπει να έρθει ειρήνη σε αυτή την Ιερή Γη”. Μάλιστα χαρακτήρισε “ακλόνητες” τις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ τονίζοντας δε ότι αυτό ισχύει “για πάντα”, λέγοντας τη φράση “για πάντα” στα εβραϊκά. Από πλευράς του, ο Νετανιάχου τον ευχαρίστησε που υποστηρίζει το “δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει”.

“Γιατί οι ΗΠΑ στέκονται τόσο σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ; Είναι απλό: μοιραζόμαστε μια κοινή ιστορία” πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Λόγια ενδεικτικά; Μάλλον αναμενόμενα. Οι εκατέρωθεν δηλώσεις θέρμης και στήριξης είναι πάντοτε αναμενόμενες σε τέτοιες συναντήσεις.

Εντάξει, σίγουρα ο κος Ομπάμα δεν πήγε στο Ισραήλ να συζητήσει για τον καιρό και την “υπέροχη μέρα” αλλά όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στην ισραηλινή τηλεόραση ενόψει του ταξιδιού του “στόχος του ταξιδιού μου είναι να ακούσω. Θα συναντηθώ με τον Μπιμπι (Βενιαμίν Νετανιάχου), θα συναντηθώ με τον Φαγιάντ, τον Αμοάς, θα ακούσω τη δική τους στρατηγική, το δικό τους όραμα”.

Μπορεί οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις να έχουν επανακάμψει από την κακή περίοδο των προηγούμενων ετών και με τις απειλές που ακούν στο όνομα Ιράν και Συρία, η Ουάσινγκτον να χρειάζεται τον παραδοσιακό της σύμμαχο στην περιοχή, όμως το παλαιστινιακό σίγουρα δεν είναι αυτή την εποχή πρώτη προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας.