Η ανεργία, η φτώχεια στη χώρα και το σχεδόν ανύπαρκτο βιοτικό επίπεδο, έχουν φέρει την πλειοψηφία των Βούλγαρων στα όρια τους. Μόνο τον τελευταίο μήνα 3 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους αφού πρώτα αυτοπυρπολήθηκαν γιατί “δεν είχαν πια τίποτα”.
Άλλος ένας άνδρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση , με εγκάυματα στο 30% του σώματός του. Ο 59χρονος μεταλλωρύχος από την πόλη Μπόμποφ Ντολ στη δυτική Βουλγαρία, αυτοπυρπολήθηκε, καθώς, όπως είχε πει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη γυναίκα του, ένιωθε "άχρηστος, επειδή δεν μπορούσε να βοηθήσει την οικογένειά του".
Μάλιστα, σε δημοσίευματα του βουλγαρικού τύπου επισημαίνεται ότι "το κύμα των αυτοκτονιών επιμένει στη Βουλγαρία".
Ο 39χρονος Στραχίλ Στραχίλοφ αυτοκτόνησε πηδώντας από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του, επειδή ήταν μακροχρόνια άνεργος . Μέσα στο διαμέρισμα βρισκόταν ο ανήλικος γιος του.Η μητέρα του εργαζόταν στο εξωτερικό για να μπορεί να τους στέλνει χρήματα.
Λίγες μέρες νωρίτερα, η αστυνομία στην πόλη του Πλόβντιβ βρήκε το απανθρακωμένο σώμα μιας γυναίκας σε πάρκο. Οι αστυνομικές αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.
Ο 53χρονος Βέντσισλαβ Βασίλεφ αυτοπυρπολήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, στο Ράντνεβο και τελικά απεβίωσε στις 10 Μαρτίου.
Στις 20 Φεβρουαρίου, ο 36χρονος Πλάμεν Γκοράνοφ αυτοπυρπολήθηκε, στη διάρκεια διαδηλώσεων στη Βάρνα κατά του δημάρχου της πόλης και τελικά απεβίωσε στις 3 Μαρτίου.
Στις 19 Φεβρουαρίου, ο 26χρονος Τράιαν Μαρέτσκοφ αυτοπυρπολήθηκε και απεβίωσε. Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την τραγική πράξη ήταν η φτώχεια και η απελπισία, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει.
Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι της χώρας είνια κατηγορηματικά αντίθετη στην λύση του εξωτερικού δανεισμούθ, έχοντας και πρόσφατα παραδείγματα.
Η ενδεχόμενη λήψη δανείου θα επιδεινώσει τα προβλήματα της Βουλγαρίας αντί να τα επιλύσει, υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι , καλώντας την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας να προετοιμάσει τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, να διατηρήσει την πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα και να εντοπίσει τα προβλήματα, τα οποία θα κληθεί να επιλύσει η επόμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Εθνικής και Διεθνούς Οικονομίας της Σόφιας Μπόγιαν Ντούρανκεφ, το κράτος δεν πρέπει να προχωρήσει στη λήψη δανείου, καθώς α)εάν η προσωρινή κυβέρνηση ζητήσει, επειγόντως, ένα δάνειο, αυτό θα έχει πολύ υψηλή τιμή και β) θα πρέπει να αποπληρωθεί σε δέκα χρόνια και το επιτόκιό του θα είναι ιδιαίτερα υψηλό - έως και αβάσταχτο - για τα δημόσια οικονομικά μεγέθη.
Από την πλευρά του, ο Γκεόργκι Ανγκέλοφ, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ανοιχτής Κοινωνίας της Σόφιας, επισήμανε πως η προσωρινή κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη συλλογή των εσόδων, την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων, καθώς και την επιτάχυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Όπως είπε, η Βουλγαρία έχει το περιθώριο να απορροφήσει το ποσό τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ από την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο μέχρι το τέλος του 2013.