Πάντα σε ένα πόλεμο, τα παιδιά καταλήγουν να είναι τα μεγαλύτερα θύματα. Έτσι και στον εξαιρετικά αιματηρό πόλεμο που ταλανίζει τη Συρία εδώ και δυο χρόνια πλέον.
Όπως καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση Save the Children, όλο και περισσότερα παιδιά κάτω των 18 ετών απάγονται, βιάζονται, βασανίζονται, πυροβολούνται και στρατολογούνται υποχρεωτικά από ομάδες ενόπλων και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Πολύ συχνά αναλαμβάνουν ιδιαίτερα σκληρές δουλειές όπως αχθοφόροι, φύλακες, πληροφοριοδότες και στρατιώτες. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες σε εφόδους και μάχες. Εκατοντάδες έχουν μείνει ανάπηρα λόγω των βασανιστηρίων και των κακουχιών.
Η οργάνωση Childhood Under Fire εκτιμά ότι περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά στη Συρία έχουν ανάγκη από βοήθεια και ότι ο πόλεμος που μαίνεται δύο χρόνια έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής τους: υποσιτίζονται, κινδυνεύουν από ασθένειες, εξαναγκάζονται να παντρευτούν και τελικώς καθίστανται τα αθώα θύματα μίας αιματηρής σύγκρουσης που έχει ήδη στοιχίσει 70.000 ζωές.
Η εκπαίδευσή τους έχει διακοπεί καθώς περίπου 2.000 σχολεία έχουν είτε καταστραφεί από τις συγκρούσεις, είτε έχουν μετατραπεί σε προσωρινά καταφύγια για τους εκτοπισμένους.
Τρία στα τέσσερα παιδιά στη Συρία έχουν χάσει στον πόλεμο κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.
Οι ειδικοί κάνουν λόγω για "πολλά επίπεδα ψυχικού τραυματισμού" που υφίστανται τα παιδιά.
Έκθεση της οργάνωσης Save the Children αναφέρει περιπτώσεις κοριτσιών -έως και 14 ετών- που υποχρεώνονται από τις οικογένειές τους να παντρευτούν επειδή δεν μπορούν να τα στηρίξουν ή επειδή ελπίζουν ότι ένας σύζυγος θα μπορέσει να τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και να τα γλιτώσει από την απειλή της σεξουαλικής βίας.
Παρά την δέσμευση των διεθνών δωρητών για χορήγηση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τις ανάγκες των εκτοπισμένων, μόνο το 25% του ποσού αυτού έχει εκταμιευθεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.