Αιματηρές συγκρούσεις αστυνομίας και σέκτας στο όνομα της Παρθένου Μαρίας

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στο βόρειο Μπουρούντι,  μεταξύ της αστυνομίας και μιας καθολικής αίρεσης.

Η βία ξέσπασε όταν η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει την  30χρονη ηγέτη της αίρεσης, Zebiya Ngendakumana(φωτ),  να προσευχηθεί στην περιοχή Kayanza. Οι εκατοντάδες οπαδοί  που την ακολουθούσαν επιτέθηκαν τότε στις αστυνομικές δυνάμεις "οπλισμένοι με πέτρες και ρόπαλα" ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν τα μέλη της αίρεσης με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Η Zebiya Ngendakumana ισχυρίζεται ότι βλέπει οράματα της Παναγίας  την 12η ημέρα κάθε μήνα και αυτή τη φορά ήθελε να προσευχηθεί και να οραματιστεί στην κορυφή ενός λόφου στην  Kayanza

Η αίρεση της Ngendakumana  δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και ήδη έχει αποκτήσει οπαδούς σε όλο το Μπουρουντί αλλά   και στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι αρχές ανησυχούν ότι η σέκτα θα μπορούσε να απειλήσει τη δημόσια τάξη. Πέρυσι,η  αστυνομία κατέστρεψε ένα ιερό της αίρεσης στο προπύργιο της , την περιοχή  Kayanza -  και οι οπαδοί του Ngendakumana επιτέθηκαν σε τοπική καθολική εκκλησία κατά την λειτουργία της της Κυριακής, προκαλώντας ζημιές και τραυματισμούς των πιστών.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Μπουρουντί είναι καθολικοί και η επίσημη εκκλησία έχει αποστασιοποιηθεί από την αίρεση.