1.000.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει πλέον τις εστίες τους στη Συρία όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
"Με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν διαφύγει, εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας και χιλιάδες ανθρώπους να περνούν κάθε μέρα τα σύνορα, η Συρία οδεύει προς μία ολοκληρωτική καταστροφή", αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
"Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, αλλά η διεθνής ικανότητα ανθρωπιστικής ανταπόκρισης δοκιμάζεται επικίνδυνα. Αυτή η τραγωδία πρέπει να σταματήσει", συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η ροή προσφύγων από τη Συρία ξεκίνησε δυο χρόνια πριν, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι αιματηρές συγκρούσεις καταστολής της εξέγερσης στη χώρα, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η έξοδος σύρων προσφύγων έχει αυξηθεί δραματικά από τις αρχές του έτους. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία.
Οι περισσότεροι διασχίζουν τα σύνορα προς τον Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο και ορισμένοι φθάνουν στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.
Ο Λίβανος είναι η μικρότερη γειτονική χώρα της Συρίας, αλλά έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Ένας στους πέντε κατοίκους του Λιβάνου είναι πλέον Σύρος.
Η έξοδος των Σύρων προσφύγων προς τον Λίβανο γίνεται με διπλάσιο ρυθμό 4.400 άτομα ημερησίως εδώ και τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Λίβανο Νινέτ Κέλι.
Παρά τις υποσχέσεις από διεθνείς δωρητές για τη χορήγηση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τους Σύρους πρόσφυγες και εκτοπισμένους, μόνο το 25% έχει εκταμιευθεί.
Στην Ιορδανία, η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι υπηρεσίες υγείας δοκιμάζονται, ενώ η Τουρκία έχει δαπανήσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια για τη διαμόρφωση 17 προσφυγικών καταυλισμών στο έδαφός της.