Θλίψη, αβεβαιότητα και εσωστρέφεια.... Η είδηση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες εξαπλώθηκε σαν λαίλαπα και η γειτονική Κούβα θρηνεί σχεδόν όσο και η Βενεζουέλα το χαμό του άνδρα που κυβέρνησε για περισσότερα από 14 χρόνια τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Τα δελτία της κρατικής τηλεόρασης της Κούβας ήταν όλα αποκλειστικά αφιερωμένα στις εξελίξεις από το Καράκας. Ωστόσο, η αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας άργησε πολύ.
Πολύ αργά το βράδυ, η Αβάνα με μια λιτή ανακοίνωση κήρυξε τριήμερο πένθος στη μνήμη του Τσάβες και σχολίασε ότι η Μπολιβαριανή Επανάσταση είναι “μη αναστρέψιμη και η Κούβα θα συνεχίσει να στηρίζει τους Βενεζουελάνους και τους αγώνες τους”.
Η αναμφισβήτητα ισχυρή παρουσία του Τσάβες στη διεθνή σκηνή και η χείρα που έτεινε προς την Κούβα έβγαλε το άλλοτε απομονωμένο έθνος της Καραϊβικής από το περιθώριο. Ενώ η απλόχερη πολιτική του Τσάβες σχετικά με την παροχή πετρελαίου προς την Κούβα έβαλε και πάλι μπροστά τις... μηχανές της Αβάνας η οποία φυτοζωούσε από το πολυετές αμερικανικό εμπάργκο.
Υπάρχουν έντονη φόβοι ότι η Κούβα θα βυθιστεί και πάλι σε οικονομική κρίση παρόμοια με αυτή της δεκαετίας του 1990 που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η εικόνα του Τσάβες στην Κούβα είναι αυτή του αναντικατάστατου ηγέτη, σωτήρα του σοσιαλισμού και ήρωα της εθνικής συμφιλίωσης και της ανεξαρτησίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο από την αρχή “αγκάλιασε” τον Τσάβες ως διάδοχο του κύρους που απολάμβανε στη Λατινική Αμερική.
Αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες τουλάχιστον επιπτώσεις στην Κούβα από το θάνατο του Τσάβες. “Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο παιχνίδι για τους Κουβανούς” αναφέρει στο πρακτορείο ο Frank Mora, πρώην σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα άμυνας.
Κουβανοί οικονομολόγοι αναφέρουν ότι αν και τα τελευταία 20 χρόνια η Κούβα έχει εξελίξει πολλούς κλάδους της οικονομίας της: τον τουρισμό, τη φαρμακοβιομηχανία, ενίσχυσε την παραγωγή πετρελαίου και νικελίου παραμένει ιδιαίτερα εξαρτημένη από τη Βενεζουέλα.
Το 2011, το από τα 20 δισ. δολάρια του εξωτερικού εμπορίου της Κούβας, τα 8,3 δισ. ήταν με το Καράκας. Εκτιμάται πως η Βενεζουέλα πληρώνει περίπου 6 δισ. δολάρια το χρόνο στην Αβάνα για ιατρικές και άλλες υπηρεσίες. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 60% του ξένου συναλλάγματος που εισρέει στην Κούβα από υπηρεσίες κάθε χρόνο.
Πολλοί Κουβανοί ελπίζουν τώρα ότι ο εκλεκτός του Τσάβες, αντιπρόεδρος του Νικόλας Μαδούρο, κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για αυτούς.