Φόρος τιμής στον Ούγκο Τσάβες από τα Ηνωμένα Έθνη

Φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε αργά τη νύχτα απέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Όπως ανέφερε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο Τσάβες κατάφερε να "ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις προκλήσεις της πατρίδας του". "Έδωσε μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη δημιουργώντας ένα λατινο-αμερικανικό όραμα, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς όλα τα άλλα έθνη του ημισφαιρίου", δήλωσε ο Μπαν. Ενώ σημείωσε και την "ουσιαστική συμβολή του Τσάβες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις" της Κολομβίας με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ "επανέλαβε την δέσμευση του οργανισμού για συνεργασία με την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία".

Aπό την πλευρά της Βρετανίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γουίλιαμ Χέιγκ, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Τσάβες. “Ως πρόεδρος της Βενεζουέλας επί 14 χρόνια άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα του και πέρα από αυτή", πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα δημοφιλής και στην καλλιτεχνική κοινότητα, ο Τσάβες διατηρούσε φιλικούς δεσμούς με πολλούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, χρόνια υποστηρικτής του Τσάβες, τπν χαρακτήρισε "μεγάλο ήρωα" και πρόσθεσε πως "θα μείνει πάντα στην ιστορία". "Θρηνώ για την απώλεια ενός μεγάλου ήρωα για ένα μεγάλο μέρος του λαού του και για όλους εκείνους που μάχονται στον κόσμο για μια θέση", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Στόουν.

"Φίλε μου αναπαύσου εν ειρήνη", πρόσθεσε. Ο Στόουν είχε πάρει συνέντευξη στον Τσάβες το 2009 για το ντοκιμαντέρ του "South of the Border" για τον ρόλο του προέδρου της Βενεζουέλας στις αλλαγές στη Νότια Αμερική.

Από την πλευρά του ο ηθοποιός Σον Πεν, επίσης ένθερμος υποστηρικτής του Τσάβες, επισήμανε πως "οι φτωχοί του πλανήτη έχασαν έναν υπερασπιστή τους" και "η Αμερική έναν φίλο που αγνοούσε ότι είχε". Ο Πεν είχε αναπτύξει στενή φιλία με τον Τσάβες και τον είχε επισκεφτεί πολλές φορές στο Καράκας.

Διαβάστε: Ποιος ήταν ο Ούγκο Τσάβες