Κονγκό: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι σε εσωτερικές συγκρούσεις

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκατέλειψουν τα σπίτια τους στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξαιτίας των πολυήμερων συγκρούσεων  μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Κονγκό, οι νεκροί από την βία της τελευταίας εβδομάδας ξεπερνούν τους 70 αλλά τοπικές οργανώσεις λένε ότι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 200 ενώ πάνω από 300 σπίτια έχουν καταστραφεί από το πέρασμα των ανταρτών και του στρατού στα χωριά .

Όπως κατήγγειλαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ένα νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς βομβαρδίστηκε και δεκάδες σπίτια πυρπολήθηκαν.

Σήμερα, Τρίτη, 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν  έξω από την βάση του ΟΗΕ στην  Κιτσάνγκα αναζητώντας καταφύγιο από τις μάχες. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αυτοί οι άνθρωποι είναι απλά ένα πολύ μικρό  μέρος των 1,8 εκατομμυρίων  που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην ανατολική  Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για να γλίτωσαν από την βία.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και μαχητών της APCL ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στην πόλη της Κιτσάνγκα, και αποτελούν το πιο πρόσφατο επεισόδιο στον κύκλο βίας είναι μόνο η που  φουντώνει σε μια περιοχή γεμάτη από  εθνοτικές εντάσεις και διαμάχες για τους φυσικούς πόρους.