Την περασμένη Παρασκευή, οι αρχές του Τσάντ ανακοίνωσαν επισήμως ότι ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ- πολέμαρχος της Αλ Κάιντα και εγκέφαλός της αιματηρής ομηρείας στην Αλγερία με τους 60 νεκρούς ξένους υπηκόους- σκοτώθηκε σε επιχείρηση των Αφρικανικών στρατευμάτων στο Μάλι. Σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, είχε ισχυριστεί, ότι στην ίδια επιχείρηση σκοτώθηκε και ένας από τους βασικούς πολέμαρχους της Αλ Κάιντα στη Σαχάρα, ο Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζέιντ.
Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συνέστησε "σύνεση" σχετικά με τις πληροφορίες για το θάνατο των ηγετών των τζιχαντιστών του ισλαμικού Μάγκρεμπ , χωρίς όμως ούτε να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει την είδηση.
Σήμερα, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις που ηγούνται των επιχειρήσεων στο Μάλι εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, έκαναν το πρώτο επίσημο σχόλιο για την τύχη του Αμπού Ζέιντ, λέγοντας ότι είναι “πιθανότατα νεκρός” .
“Είναι πιθανό, αλλά προς το παρόν μονάχα πιθανό. Δεν υπάρχει κάποιας μορφής επιβεβαίωσης” υπογράμμισε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Γαλλίας και πρόσθεσε ότι “αν ισχύει, πρόκειται για πολύ καλά νέα”.
Ο θάνατος του Ζέιντ θα αποτελούσε σοβαρή απώλεια για το διοικητικό σκέλος του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα στην περιοχή, ωστόσο εγείρει φόβους για την τύχη των επτά γάλλων ομήρων που θεωρείται ότι κρατούνται στο βόρειο Μάλι. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζέιντ ήταν λαθρέμπορος πριν ασπαστεί τις αρχές του ιερού πολέμου και εφάρμοζε εκτεταμένα την τακτική των απαγωγών, αποσπώντας τεράστια ποσά υπέρ του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική.
Πάντως, εκτός από τις επίσημες ανακοινώσεις του Τσάντ- όλες οι άλλες πληροφορίες για την τύχη των δύο ηγετικών μορφών της Αλ Κάιντα είναι συγκεχυμένες.
Οι σοροί των Αμπού Ζέιντ και Μπελμοκτάρ, αρχικά δεν έχουν ανακαλυφθεί.
Ειδικά για τον Μπελμοχτάρ υπάρχουν αναφορές σε ιστοσελίδες φιλικές προς την Αλ Κάιντα ότι βρίσκεται εν ζωή. Χαρακτηριστικά, η μαυριτανική ιστοσελίδα Sahara Media -που έχει διασυνδέσεις μέσα στην οργάνωση- αναφέρει, ότι ο Μπελμοχτάρ επιχειρεί νοτιοδυτικά εντός του Μάλι, κοντά στην Γκάο, και δεν βρίσκεται καν στην περιοχή όπου υποτίθεται πως έχασε τη ζωή του.
Ανώνυμη πηγή επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα τον θάνατο του Αμπού Ζέιντ, τον οποίο όμως απέδωσε σε γαλλικό αεροπορικό χτύπημα και όχι σε χερσαία επιχείρηση στρατιωτών του Τσαντ.