Ύστερα από μια μακρά νύχτα επεισοδίων κατά την οποία δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ τους έξι αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιθέσεων κατά των δυνάμεων της τάξης στη Μομπάσα, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στην Κένυα για τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών πάνω από τις οποίες πλανάται η σκιά των βιαιοτήτων που σφράγισαν τις προηγούμενες εκλογές στα τέλη του 2007.
"Υπήρξαν πυροβολισμοί. Οι αστυνομικοί απαντώντας σε έκκληση για βοήθεια έπεσαν σε ενέδρα", εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τσαρλς Οουίνο μιλώντας για "απώλειες ανθρώπινων ζωών και στις δύο πλευρές".
"Έξι αστυνομικοί και έξι από αυτούς που τους επιτέθηκαν σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις", είπε ο διοικητής της αστυνομίας της Κένυας Ντέιβιντ Κιμάγιο έπειτα από μια "σύγκρουση με άτομα που υποψιαζόμαστε ότι είναι μέλη του Ρεπουμπλικανικού Συμβουλίου της Μομπάσα (MRC)", τοπικής αυτονομιστικής οργάνωσης που κάλεσε σε μποϊκοτάζ των εκλογών.
Παρότι υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06.00 τοπική ώρα (05.00 ώρα Ελλάδος), ενώ μεγάλες ουρές εκλογέων είχαν σχηματιστεί από πολύ νωρίς έξω από αυτά. Κανένα περιστατικό βίας δεν σημειώθηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ωστόσο τη νύχτα αρκετοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς στη Μομπάσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που βρίσκεται στην πλευρά του Ινδικού Ωκεανού.
Αν και η δικαιοσύνη ήρε πέρυσι την απαγόρευση του MRC, που είχε επιβάλει το 2010, οι αρχές εξακολουθούν να τη θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση και συνέλαβαν τα περισσότερα στελέχη της τον Οκτώβριο.
"Εκτός από τα επεισόδια στη Μομπάσα, όλα είναι ήρεμα", είπε ο Τσαρλς Οουίνο. Η αστυνομία έχει αναπτύξει 99.000 μέλη της για να εγγυηθούν την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών.
Σχεδόν 14,3 εκατομμύρια Κενυάτες αναμένεται να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, βουλευτές, γερουσιαστές, κυβερνήτες (νομαρχιακή κυβέρνηση), μέλη της νομαρχιακής Συνέλευσης και μια αναλογία γυναικών στην Εθνοσυνέλευση και αναμένεται να ρίξουν έξι ψηφοδέλτια στις κάλπες. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 17.00 τοπική ώρα.
Στο δημοτικό σχολείο της Κιμπέρα, μιας παραγκούπολης του Ναϊρόμπι, η εκλογική διαδικασία άρχισε με μια ώρα καθυστέρηση και μια μεγάλη ουρά εκλογέων είχε σχηματισθεί από πολύ νωρίς. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει και να χτυπά τις πόρτες πριν ανοίξει το εκλογικό κέντρο.
"Ήρθα στις 03.45, πολύ νωρίς, για να αποφύγω με μεγάλη αναμονή", εξήγησε ο Ντένις Κένε, ένας 34χρονος άστεγος από την Κιμπέρα που "θέλει ειρηνικές εκλογές".
Η Κιμπέρα, που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα, ενός από τα φαβορί των εκλογών, ήταν μια από τις μεγαλύτερες εστίες βίας που ξέσπασε μετά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, στα τέλη του 2007.
Η ανακοίνωση της ήττας του Οντίνγκα έναντι του απερχόμενου προέδρου Μουάι Κιμπάκι, ο οποίος ήδη στα 81 του χρόνια δεν θέτει υποψηφιότητα, είχε προκαλέσει βίαιες διαμαρτυρίες που εξελίχθηκαν σε πρωτοφανείς πολιτικο-εθνοτικές συγκρούσεις. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600.000 εκτοπίστηκαν.
Ο βασικός αντίπαλος του Οντίνγκα, ο Ουχούρου Κενιάτα, κατηγορείται από τη διεθνή δικαιοσύνη για το ρόλο του στην οργάνωση των βιαιοτήτων στις προηγούμενες εκλογές, ενώ υποστήριζε τον Κιμπάκι.
Σε αρκετά εκλογικά τμήματα στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Τάνα, όπου το 2012 είχαν ξεσπάσει εθνοτικές συγκρούσεις που είχαν οργανωθεί ενόψει των τοπικών εκλογών, αρκετοί εκλογείς δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν καθώς το όνομά τους δεν υπήρχε στους εκλογικούς καταλόγους.
Στο Κισούμου, άλλο προπύργιο του Οντίνγκα, η απουσία ηλεκτρικού ρεύματος καθυστέρησε κατά 30 λεπτά την έναρξη της ψηφοφορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά τμήματα στο κέντρο της πόλης.