Η κυβέρνηση της Κολομβίας αύξησε το ποσό της επιδότησης στους καλλιεργητές καφέ και ζήτησε να σταματήσουν την απεργία, αλλά οι ηγέτες των αγροτών δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες, με κλείσιμο δρόμων, καθώς θέλουν οι αγοραστές να πληρώσουν μια ελάχιστη τιμή για τον κόκκο.
Οι καλλιεργητές καφέ στην Κολομβία, την κορυφαία παραγωγό στον κόσμο του υψηλής ποιότητας τύπου Arabica, ζητούν περισσότερη βοήθεια από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από τις πρόσφατες κακές καιρικές συνθήκες, τις αρρώστιες, αλλά και την νομισματική ισοτιμία που δυσχεραίνει τις πωλήσεις.
Η κυβέρνηση προσφέρθηκε να αυξήσει την επιδότηση σε 115.000 πέσος από 60.000 προηγουμένως, για κάθε σακί καφέ βάρους 125 κιλών για τους μικρούς καλλιεργητές. Η επιδότηση αυξάνεται επίσης, σε 95.000 πέσος από 60.000 προηγουμένως για τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μαουρίτσιο Καρντένας.
"Καλώ τους καλλιεργητές καφέ σε όλη τη χώρα να σταματήσουν αμέσως την απεργία ... Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για την παροχή αυτής της βοήθειας. Πιστεύω ότι η απεργία θα τελειώσει ", είπε ο Καρντένας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αλλά οι επικεφαλής των αγροτών είπαν ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι η κυβέρνηση να ορίσει την ελάχιστη τιμή των 650.000 πέσος για κάθε 125 κιλά καφέ , μια τιμή που θα είναι ανεξάρτητη από τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις αυξομειώσεις στις διεθνείς τιμές του καφέ. Οι καλλιεργητές λαμβάνουν τώρα γύρω στις 521.000 πέσος Κολομβίας (288 δολάρια) για κάθε 125-κιλά καφέ, ενώ το κόστος παραγωγής είναι 650.000 πέσος, δήλωσε ένας από τους απεργούς καλλιεργητές.
Εν τω μεταξύ, οι οδηγοί φορτηγών κατέβηκαν σε απεργία το Σάββατο, απαιτώντας χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα. Η απεργία εμποδίζει την ομαλή μεταφορά των αγαθών στην Κολομβία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων, σε ορισμένες μεγάλες πόλεις.
Αλλά και οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο της χώρας, το Σερεχόν, βρίσκονται σε απεργία για σχεδόν ένα μήνα.