Μπαγκλαντές: Αιματηρές διαδηλώσεις για την καταδίκη “εις θάνατον” ηγέτη της αντιπολίτευσης

Σε θάνατο καταδικάστηκε σήμερα ένας από τους ηγέτες του ισλαμικού κόμματος της αντιπολίτευσης Τζαμάτ-ε-Ισλαμί , από το Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου του Μπαγκλαντές.

Η καταδίκη του Ντελουάρ Χοσέιν Σαγιεντί  προκάλσε ένα κύμα βίαιων κινητοποιήσεων , καθώς χιλιάδες εξαγριωμένοι υποστηρικτές του διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις του Μπαγκλαντές, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι οπαδοί του ισλαμικού κινήματος Τζαμάτ επιτέθηκαν σε σπίτια, ινδουιστικούς ναούς και αστυνομικά τμήματα ενώ η αστυνομικες δυνάμεις προσπάθησαν να τους αντικρούσουν με πλαστικές πυρά, κανόνια νερού και χρήση δακρυγόνων.

Στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 διαδηλωτές και παραπάνω από 200 τραυματίστηκαν, αρκετοί από αυτούς σοβαρά.

Στο Μπαγκλαντές, έχει αρχίσει από το 2010 μια σειρά από δίκες ανθρώπων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας το 1971από το Πακιστάν και τον τελευταίο μήνα εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις.

Ο Ντελουάρ Χοσέιν Σαγιεντί συνελήφθη τον Ιούνιο του 2010 και κρίθηκε ένοχος για μαζικές δολοφονίες, βιασμούς και άλλα εγκλήματα .

Είναι το τρίτο στέλεχος του τοπικού ισλαμιστικού κόμματος Τζαμάτ-ε-Ισλαμί που καταδικάζεται.  Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, το δικαστήριο στη Ντάκα είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη έναν άλλο ηγέτη της τοπικής ισλαμικής οργάνωσης, τον Αμπντούλ Καντέρ Μουλαχά κατηγορώντας τον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητα.

Εδώ και τρεις εβδομάδες, διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έχουν κατασκηνώσει στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και ζητούν να σταματήσουν οι δίκες για εγκλήματα πολέμου. Συνολικά, περισσότεροι από 60 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια βίαιων επεισοδίων με τηνη αστυνομία, το τελευταίο διάστημα.