Μια αποτρόπαιη τιμωρία, σύμφωνη με τους νόμους του αυστηρού ισλαμικού δίκαιου, εφάρμοσαν οι αρχές του Σουδάν.
Όπως κατήγγειλαν ανθρωπιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές αυτόπτες μάρτυρες, οι αρχές οδήγησαν τον 30χρονο κατάδικο στο νοσοκομείο και εκεί του έκοψαν το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι , ακρωτηριάζοντας έτσι τον άνθρωπο σύμφωνα με τις επιταγές της Σαρία. Ο νεαρός άνδρας είχε καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία.
"Ο σταυρωτός ακρωτηριασμός είναι μια μορφή βασανιστηρίων , επιχορηγούμενων από το κράτος", δήλωσε ο Vincent Iacopino, ανώτερος ιατρικός σύμβουλος του οργανισμού Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που επιβάλλεται μαι τέτοια ποινή στο Σουδάν, αν και τα μαστιγώματα για την κατανάλωση αλκοόλ είνια αρκετά συχνό φαινόμενο.
Όμως, ο ακρωτηριασμός του δεξιού χεριού και αριστερού ποδιού - μία από τις πιο δρακόντειες ποινές της Σαρία- δεν είχε εφαρμοστεί στο Σουδάν από την δεκαετία του 80.
Σαρία (ισλαμικός νόμος), εισήχθη για πρώτη φορά στη μεγάλη βορειοανατολικά αφρικανική χώρα το 1983 και Bashir άρχισε να επεκτείνει την εφαρμογή της αφού κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα ισλαμιστών 1989.
Μαστιγώσεις είναι κοινά για την κατανάλωση αλκοόλ αλλά ακρωτηριασμούς του δεξιού χεριού και αριστερά πόδια - ένα από τα πιο δρακόντειες ποινές επιτρέπεται στο Σουδάν - δεν είχε επιφυλάχθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με τους τοπικούς ακτιβιστές των δικαιωμάτων.
Παρόλα αυτά, μετά την απόσχιση του μη-μουσουλμανικού Νότιου Σουδάν το 2011, ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάν Χασάν αλ Μπασίρ, υποσχέθηκε να εφαρμόσει στην χώρα που του απέμεινε 100% ισλαμικούς νόμους , ανάμεσα τους και η εφαρμογή της Σαρία.