Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και αποφάσεις ολοκληρώθηκαν για άλλη μια φορά οι συνομιλίες του Ιράν και των "έξι" διεθνών διαμεσολαβητών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχράνης στο Καζακστάν.
Ο διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες, υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ τόνισε ότι οι έξι δυνάμεις πρότειναν χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν, εάν η Τεχεράνη σταματήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 20%.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι όλες οι δυνάμεις συμφώνησαν να έχουν περαιτέρω συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν στις 5 και 6 Απριλίου, ύστερα από συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Κωνσταντινούπολη στις 17 και 18 Μαρτίου,
Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, χαρακτήσρισε την διήμερη συνάντηση με την ομάδα 5+1 "κρίσιμη καμπή" και δήλωσε "πολύ αισιόδοξος" για το μέλλον των διαπραγματεύσεων .
Από το Παρίσι όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι δύο ημέρες των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν χρήσιμες και σημείωσε ότι "μια σοβαρή δέσμευση από το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο μακροπρόθεσμη, συνολική συμφωνία".
"Το Ιράν ξέρει τι πρέπει να κάνει, ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει την πολιτική του (ώστε) το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Το Ισραήλ - που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εάν οι διπλωματικές ενέργειες ή οι κυρώσεις αποτύχουν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας – δήλωσε για άλλη μία φορά ότι η Τεχεράνη θα αντιμετωπίσει "στρατιωτικές κυρώσεις" αν δεν σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
"Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει τις κυρώσεις και να καταστήσει σαφές ότι εάν το Ιράν συνεχίσει το πρόγραμμα του, θα υπάρξουν στρατιωτικές κυρώσεις. Νομίζω ότι υπάρχουν και άλλα μέσα τα οποία μπορούν να κάνουν το Ιράν να ακούσει τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας", τόνισε επί του θέματος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου .
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Κίνα και η Ρωσία ευελπιστούν ότι το Ιράν θα ανταποκριθεί θετικά στη νέα πρόταση για άρση ορισμένων κυρώσεων εάν η Τεχεράνη περιορίσει την πυρηνική της δραστηριότητα.
Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει τις ανησυχίες της ότι η Τεχεράνη ίσως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα για την κατασκευή βομβών.