Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν φέρεται να δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με τη Συρία ή το Ιράκ αν δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των μελών του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), που διαρκούν εδώ και 28 χρόνια και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.
Ο ηγέτης του PKK μίλησε για τα σχέδιά του για μια ειρηνευτική συμφωνία των Κούρδων με την Άγκυρα, σε αντιπροσωπεία Κούρδων βουλευτών που τον επισκέφθηκαν το σαββατοκύριακο στη φυλακή.
"Πρέπει να ιδρύσουμε μια νέα δημοκρατία ανάλογη με το νέο κόσμο και τη νέα Μέση Ανατολή. Το κουρδικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας" φέρεται να δήλωσε ο 63χρονος Οτσαλάν. "Εάν δεν επιλυθεί, τα προβλήματα αυτά στην Τουρκία θα χειροτερεύσουν. Θεός φυλάξοι, θα καταλήξουμε σαν το Ιράκ ή τη Συρία", πρόσθεσε, ζητώντας νέο σύνταγμα και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για να αποφευχθεί η "καταστροφή".
Επιπλέον, στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, (ο Οτσαλάν) άφησε να εννοηθεί ότι το PKK ενδέχεται να αποφυλακίσει τους τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς λειτουργούς που κρατεί, σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασαν οι κούρδοι πολιτικοί.
Εχθές, Δευτέρα, ο τουρκικός Τύπος ανέφερε ότι ο φυλακισμένος ηγέτης των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός τον επόμενο μήνα,στις 21 μαρτιόυ, ημέρα της κουρδικής Πρωτοχρονιας.
"Η υγεία μου είναι σε καλή κατάσταση αλλά γερνάω. Θέλω να δω ειρήνη προτού πεθάνω", έγραψε η Milliyet ότι είπε ο 63χρονος Οτσαλάν από το Ιμραλί όπου κρατείται σε απομόνωση από το 1999 που συνελήφθη.
Το χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης προβλέπει σταδιακή αποχώρηση πολλών χιλιάδων κούρδων ενόπλων από την Τουρκία μετά την έκκληση για εκεχειρία και σύμφωνα με την Yeni Safak, οι ένοπλοι του PKK θα αρχίσουν την αποχώρησή τους από την Τουρκία μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.
Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια από τον συνολικό πληθυσμό των 76 εκατομμυρίων.