Ανησυχία για νέα Ιντιφάντα στη Μέση Ανατολή

Μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν σήμερα στην κηδεία ενός μέλους της Φάταχ που πέθανε το Σάββατο σε ισραηλινή φυλακή και ο θάνατος του οποίου αποδίδεται από την Παλαιστινιακή Αρχή στα βασανιστήρια που είχε υποστεί.

Κατά τη διάρκεια της επικήδειας τελετής,  η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, που συνδέεται με τη Φάταχ, υποσχέθηκε ότι θα εκδικηθεί το θάνατο του Αραφάτ Τζαραντάτ, 30 ετών. "Αυτό το τρομερό έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο και υποσχόμαστε στο σιωνιστή κατακτητή να απαντήσουμε" αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης. Μάλιστα, ένοπλοι μασκοφόροι -  μαχητές της στρατιωτικής πτέρυγας της Φάταχ -είχαν πάρει θέση στις στέγες των σπιτιών του χωριού, κάτι που γίνεται σπάνια τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Όχθη και θυμίζει έντονα την εποχή της Ιντιφάντα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε: "Χάσαμε τον Αραφάτ Τζαραντάτ ο οποίος συνελήφθη και επέστρεψε μέσα σε φέρετρο. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ελαφρότητα" .

Ο θάνατός του Τζαραντάτ πυροδότησε νέες ταραχές στην Δυτική Όχθη. Έξω από τη στρατιωτική φυλακή του Οφέρ, κοντά στη Ραμάλα, όπου κρατούνται εκατοντάδες Παλαιστίνιοι- περίπου 500 νεαροί συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι απάντησαν με αληθινές σφαίρες και εκτεταμένη χρήση χημικών. Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, επτά διαδηλωτές  τραυματίστηκαν ελαφρά.

Λόγω της κλιμάκωσης της έντασης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απαίτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να φροντίσει ώστε να διατηρηθεί η ηρεμία στη Δυτική Όχθη, εκφράζοντα το φόβο ότι η κατάσταση θα βρεθεί εκτός ελέγχου.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Άβι Ντίχτερ, από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία ότι ο πολλαπλασιασμός των βίαιων παλαιστινιακών διαδηλώσεων στη Δυτική Όχθη μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα Ιντιφάντα, εάν υπάρξουν νεκροί στις ταραχές.