Το παραδοσιακό, ιδιότυπο και ισχυρό ρόλο που παίζει ο στρατός στην Τουρκία επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας η κυβέρνηση της χώρας σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.
Στόχος είναι ο στρατός να τεθεί – υπό τα δυτικά πρότυπα- στον έλεγχο του υπουργού Άμυνας της χώρας.
"Υπάρχει μια συμφωνία ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα που συντάσσουν το νέο κείμενο. Πιστεύω ότι σ' αυτό το σημείο δεν θα υπάρξουν διαφορές επειδή ο επιδιωκόμενος στόχος είναι ένα Σύνταγμα των πολιτών, πιο δημοκρατικό", εξήγησε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων τελεί αυτή τη στιγμή υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού και οι ενέργειές του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από το υπουργείο Άμυνας, που είναι ένας πολιτικός θεσμός.
Στο μελλοντικό σύνταγμα, "ο στρατός θα διατηρήσει τη θέση του, αλλά υπό την ευθύνη του πολιτικού θεσμού, όπως συμβαίνει στις δυτικές χώρες", επέμεινε η κοινοβουλευτική πηγή.
Μολονότι το σημείο αυτό έχει συμφωνηθεί ομόφωνα, τα τουρκικά πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο δυσκολεύονται να εκπονήσουν ένα κοινό κείμενο λόγω των διαφορών τους σε πολλά άλλα ζητήματα, όπως ποιος θα είναι ο νέος ορισμός της υπηκοότητας και ποια δικαιώματα θα αναγνωριστούν στην κουρδική μειονότητα.
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει πως οι συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο ως τον Απρίλιο. Μετά την ημερομηνία αυτή, το κυβερνών κόμμα, το AKP, θα καταθέσει τη δική του πρόταση αναθεώρησης στο κοινοβούλιο, όπου έχει την πλειοψηφία, προειδοποίησε επίσης ο Ερντογάν.