“Αν θέλαμε πυρηνικά, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να μας εμποδίσουν”

Στη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα πως οι ΗΠΑ θα κάνουν "ό,τι είναι απαραίτητο για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο" απάντησε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια ενέργεια δε θα ήταν εφικτή, αν η χώρα επιθυμούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

"Πιστεύουμε πως τα ατομικά όπλα πρέπει να καταργηθούν και δεν θέλουμε να κατασκευάσουμε τέτοια όπλα", ξεκαθάρισε ο Χαμενεΐ, αλλά πρόσθεσε πως "αν αποφασίζαμε κάτι διαφορετικό, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να μας εμποδίσουν".

Το Ιράν έλαβε την απόφαση να απαρνηθεί τα πυρηνικά όπλα όχι επειδή η κατοχή τους από την Τεχεράνη θα ανησυχούσε τους Αμερικανούς, υποστήριξε ο Χαμενεΐ, αλλά “επειδή θεωρούμε, για θρησκευτικούς λόγους, πως τα ατομικά όπλα είναι ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας".

Ο Ιρανός ηγέτης υποστήριζε ανέκαθεν πως η κατοχή πυρηνικών όπλων είναι "αμαρτία" έναντι του Ισλάμ και σήμερα επανέλαβε αυτή τη θέση, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες ότι "ψεύδονται" όταν υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη θέλει να κατασκευάσει ατομική βόμβα. "Θέλουν απλά να μας εμποδίσουν να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας στον εμπλουτισμό του ουρανίου και να χρησιμοποιήσουμε την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς", σχολίασε ο Χαμενεΐ.