Νέες πυρηνικές δοκιμές ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα

Την πρόθεση της να διεξάγει νέες πυρηνικές δοκιμές και εκτόξευση πυραύλου “πιθανών φέτος” ανακοίνωσε στον βασικό σύμμαχό της, την Κίνα, η Βόρειος Κορέα.  

Σύμφωνα  με έγκυρη διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζεται, η Πιονγιάνγκ σκοπεύει να προχωρήσει σε μία ή ακόμα και δύο πυρηνικές δοκιμές φέτος, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διπλωματικές συνομιλίες.

Είναι όλα έτοιμα. Μία τέταρτη και πέμπτη πυρηνική δοκιμή και μια εκτόξευση πυραύλου = θα μπορούσε να διεξαχθεί σύντομα, πιθανόν φέτος", είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η τέταρτη πυρηνική δοκιμή θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι αυτή που πραγματοποίησε την Τρίτη η Πιονγιάνγκ, ισοδύναμη με 10 χιλιάδες τόνους ΤΝΤ .

Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν , είπε η πηγή, εκτός αν Ουάσιγκτον αρχίσει συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα και εγκαταλείψει  την πολιτική των κυρώσεων, κάτι που η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί απόπειρα των ΗΠΑ για να ρίξουν την κυβέρνηση της χώρας και να καταφέρουν αλλαγή του καθεστώτος.


Η διπλωματική πηγή επανέλαβε την “μακροχρόνια επιθυμία” της Βόρειας Κορέας για την υπογραφή μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας και την σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τις  ΗΠΑ.  
 

Η Βόρεια παραμένει τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τη Νότια Κορέα, μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953 με μια ανακωχή.