Νέα μηχανήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ

Νέα, πιο σύγχρονα μηχανήματα για τον εμπλουτισμό ουρανίου εγκαθιστά το Ιράν στην πυρηνική μονάδα της Νατάνζ όπως ανακοίνωσε η επιτροπή ατομικής ενέργειας της Τεχεράνης. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Φερεϊντούν Αμπάσι Ντιβάνι, δήλωσε σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ότι η εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού για τον εμπλουτισμό ουρανίου άρχισε. “Οι μηχανές παρήχθησαν σύμφωνα με το σχεδιασμό και προχωρούμε ήδη στη σταδιακή τους εγκατάσταση”, είπε ο κ. Ντιβάνι.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του ΟΗΕ για θέματα πυρηνικών, το Ιράν είχε ήδη γνωστοποιήσει τα σχέδια του για αναβαθμισμένες συσκευές εμπλουτισμού ουρανίου. Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι το βασικότερο βήμα προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Σε γράμμα της προς την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στα τέλη Ιανουαρίου, η Τεχεράνη ανακοίνωνε την εγκατάσταση νέων μηχανών για διαχωρισμό με φυγόκεντρη δύναμη IR2-m στη βασική μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars, πάντως, ο Ντιβάνι σημείωσε ότι οι νέες μηχανές είναι ειδικές για εμπλουτισμό ουρανίου χαμηλότερης βαθμίδας, η οποία δεν ξεπερνά το 5% καθαρότητας, σε αντίθεση με τον εμπλουτισμό καθαρότητας έως 20% ο οποίος ανησυχεί τη Δύση.