Αμοιβή για το αυτί συγγραφέα δίνει Αζέρικο φιλοκυβερνητικό κόμμα

Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε στο Αζερμπαϊτζάν  η νουβέλα του Αζέρου συγγραφέα Εκρέμ Εϊλισλί “Πέτρινα Όνειρα”, στην οποία μιλά για δύο Αζέρους που προσπαθούν να σώσουν τους Αρμένιους γείτονές τους από την εθνικιστική βία, την εποχή του πολέμου των δύο χωρών για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ .

Καθώς το Αζερμπαϊτζάν έχει χάσει τον έλεγχο του θύλακου και αρκετών εδαφών και αντιμετωπίζει και προσφυγικό ζήτημα, το βιβλίο προκάλσε θυελλώδεις αντιδράσεις από πολιτικούς αι πολίτες, αναζωπυρώνοντας τα εθνικιστικά πάθη μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων .

Αγανακτισμένοι πολίτες  έκαψαν τα επίμαχα βιβλία καθώς και  το πορτρέτο του Εϊλισλί έξω από το σπίτι του. Το θέμα έφτασε μέχρι και το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν. Ένα μέλος της αντιπροσωπείας ζήτησε να αφαιρεθεί η ιθαγένεια του Εϊλισλί ενώ το φιλοκυβερνητικό κόμμα "Σύγχρονο Μουσαβάτ" ανακοίνωσε χρηματικό έπαθλο για αυτόν, που θα κόψει το αυτί του συγγραφέα!

Ο ηγέτης του κόμματος, Χαφίζ Γκατζίεφ, είπε ότι ο Αϊλισλί στο μυθιστόρημά του προσέβαλε τους πρόσφυγες του Αζερμπαϊτζάν και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθεί. "Την περασμένη εβδομάδα το συζητήσαμε και λάβαμε αυτή την απόφαση, η οποία είναι αυστηρή και δεν θα ανακληθεί", δήλωσε ο Γκατζίεφ.

Η εφαρμογή της "τιμωρίας", κατά τα λεγόμενά του, ανατέθηκε στα μέλη της νεολαίας του κόμματος. Αυτός που θα κόψει το αυτί του συγγραφέα θα λάβει χρηματικό έπαθλο 10 χιλιάδων μανάτ (περίπου 10.000 ευρώ).