Πεδίο μάχης η Δαμασκός-Έτοιμη για συνομιλίες η αντιπολίτευση

Με μεγαλύτερη ένταση και σφοδρότητα συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις στη Δαμασκό, καθώς στρατός και αντάρτες μάχονται για τον έλεγχο κομβικών σημείων της συριακής πρωτεύουσας.

Κάτοικοι και ακτιβιστές είπαν ότι ο στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έστειλε θωρακισμένες ενισχύσεις στην σουνιτική περιοχή Τσομπάρ,   δίπλα στο ορόσημο της πόλης την πλατεία Αμπασίντ, μετά την κατάληψη της συνοικίας από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό την περασμένη εβδομάδα. 

Οι αντάρτες επιτίθενται με ρουκέτες και όλμους ενώ στρατός και αεροπορία βομβαρδίζουν συνεχώς θέσεις των ανταρτών. Καθώς οι μάχες διεξάγονται σε κατοικημένη περιοχή, τα θύματα καθημερινά είναι δεκάδες-στην πλειοψηφία τους άμαχοι πολίτες, γυναίκες και παιδιά.  

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Αχμέντ Μουάζ Χατίμπ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνομιλήσει με εκπροσώπους του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, σχετικά με τους τρόπους μεταβίβασης της εξουσίας.

“Θέλουμε να υπάρξει αλλαγή με την ελάχιστη αιματοχυσία και καταστροφές”, έγραψε ο Χατίμπ στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Ως τόπος των συνομιλιών προτείνεται ο βορράς της χώρας, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι “η εξουσία ανησυχεί τόσο για την κυριαρχία της και δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει το συριακό έδαφος”.