Ιράν: Καταδίκη από τη Χάγη για τη δολοφονία 20.000 πολιτικών κρατουμένων

Ένοχο για τις δολοφονίες 15.000 -20.000 πολιτικών κρατουμένων κρίθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το Ιράν, ύστερα από πολύχρονη έρευνα χιλιάδων καταγγελιών συγγενών των θυμάτων.

Οι δικαστές στο πόρισμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Στη δεκαετία του 1980 η Ισλαμική Δημοκρατία  άρχισε να συλλαμβάνει, να φυλακίζει και να εκτελεί χιλιάδες Ιρανούς πολίτες επειδή οι  πεποιθήσεις τους και οι πολιτικές τους δεσμεύσεις έρχονταν σε σύγκρουση με το καθεστώς.

Η θρησκευτική ζέση αυτών των εγκλημάτων τα καθιστά ακόμη πιο σοκαριστικά: για παράδειγμα, ο βιασμός μιας γυναίκας ήταν συχνά η τελευταία πράξη του δράματος και προανήγγειλε την εκτέλεσή της στο Ιράν, καθώς, υπό τους κορανικούς νόμους της Σαρία, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση μιας παρθένας".

Οι εκκαθαρίσεις ξεκίνησαν στο 1981, όταν η νέα ισλαμική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χομεϊνί στράφηκε εναντίον των αριστεριστών και άλλων που είχαν συνεργαστεί με τους ισλαμιστές για να επιφέρουν την πτώση του Σάχη δύο χρόνια νωρίτερα και τους έδωσε δύο επιλογές, είτε να ευθυγραμμιστούν με τις πολιτικές του καθεστώτος είτε να "εξαλειφθούν".