Μια δεύτερη Αραβική Άνοιξη φαίνεται ότι εκκολάπτεται στην Αίγυπτο αφού εδώ και καιρό ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, αντιμετωπίζει την ίδια λαϊκή απαίτηση που αντιμετώπισε πριν την πτώση του ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν και σήμερα, μετά την προσευχή της Παρασκευής (παραδοσιακά ημέρα διαδηλώσεων) στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων, παίρνοντας μέρος σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Πρόεδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι. Οι τραυματίες από τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας έφτασαν τουλάχιστον τους 45, σύμφωνα με ιατρικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος", ενώ άλλοι διαδηλωτές αποκαλούσαν "εγκληματία" το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο Κάιρο, εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά του κτιρίου του Προεδρικού Μεγάρου και οι δρόμοι γύρω από την ιστορική πλατεία Ταχρίρ μετατράπηκαν για άλλη μία φορά σε πέδίο μάχης.
Βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν και στην Αλεξάνδρεια με το πλήθος να καίει αυτοκίνητα και να πετάει μολότωφ, ενώ η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.
Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, εκπρόσωποι 38 κομμάτων, κάλεσαν και σήμερα τους Αιγύπτιους σε κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2012, όταν ο Μόρσι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο συγκεντρώνει σχεδόν όλες τις εξουσίες της χώρας, και κορυφώθηκαν πριν 2 εβδομάδες, με αφορμή την καταδίκη των υπευθύνων για την ποδοσφαιρική τραγωδία στο Πορτ Σάιντ το 2011.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι ζητούν την ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι (προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους , πρωτοστάτες της επανάστασης που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ) , απαιτούν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, την τροποποίηση του Συντάγματος και μια ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Επίσης εκφράζονται ενάντια στο ριζοσπάστη ισλαμιστή τη Μαχμούντ Σααμπάν, ο οποίος μιλώντας από την τηλεόραση, επέτρεψε στους μουσουλμάνους να σκοτώνουν τους αντιπολιτευόμενους.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, έξω από τις κατοικίες των ηγετών της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης έχουν τοποθετηθεί επιπρόσθετες μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας, με τον φόβο επανάληψης των τελευταίων γεγονότων στην Τυνησία με την δολοφονία στελέχους της αντιπολίτευσης.