Τη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμάντι Τζεμπαλί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λίγες ώρες μετά την δολοφονία του στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελάιντ έξω από το σπίτι του στην Τύνιδα και τις μαζικές ταραχές που ξέσπασνα σε όλη την χώρα.
"Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση σχετικά με ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε να σχηματιστεί να σχηματίσει μια μικρή κυβέρνηση τεχνοκρατών” είπε ο Τσεμπαλί στην ομιλία του προς το έθνος.
Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι νέοι τεχνοκράτες υπουργοί δεν λάβουν μέρος στις επόμενες εκλογές , οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.
Η κίνηση αυτή του Τζεμπαλί , ακολουθεί τις μαζικές ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα μετά τη δολοφονία του διακεκριμένου ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπελαΐντ και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν μια προσωπική απόφαση που ελήφθη “ προς το συμφέρον της χώρας”
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Δεκάδες χιλιάδες αντικαθεστωτικοί Τυνήσιοι ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους ζητώντας την πτώση της κυβέρνησης, με αφορμή την χθεσινοβραδινή δολοφονία του Τσόκρι Μπελαΐντ , ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευτικού κόμματος "Δημοκρατών Πατριωτών".
Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία , 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την πτώση της κυβέρνησης, και χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν σε πόλεις όπως Μαντία, Μοναστίρ και Σίντι Μπουζίντ, το λίκνο της επανάστασης της Αραβικής άνοιξης το 2010
Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τον οργισμένο πλήθος με δακρυγόνα και προειδοποιητικές βολές ενώ οι διαδηλωτές απαντούσαν με πέτρες και στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα, θυμίζοντας έντονα τις ημέρες του 2010 που οδήγησαν στην πτώση του Μπεν Άλι, στις 14 Ιανουαρίου 2011.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας Χαμαντί Τζαμπάλι χαρακτήρισε τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ως "πολιτική δολοφονία" και πλήγμα στην επανάσταση της "Αραβικής Άνοιξης" ενω ο πρόεδρος του ισλμαικού κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα,Ρατσέντ Γκανούτσι, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση "δεν έχει καμία ανάμειξη" στην αφορά στη δολοφονία του Μπελαΐντ .
Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται, ο Τυνήσιος πρόεδρος Μαρζουκί διαμήνυσε ότι η χώρα "θα συνεχίσει να πολεμά τους εχθρούς της επανάστασης" ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τη δολοφονία "μια εξέχουσας μορφής της αντιπολίτευσης" λέγοντας ότι ανησυχεί για την αύξηση της βίας στην πρώην αποικία της Γαλλίας.
Από την πλευρά της, η κοσμική αντιπολίτευση του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας δήλωσε ότι αποσύρεται από τη Συντακτική Συνέλευση, όπου ήταν επιφορτισμένη με τη σύνταξη ενός συντάγματος -και έκανε έκκληση για γενική απεργία και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.