Βόρεια Κορέα: Υποψίες για προετοιμασία διπλής πυρηνικής έκρηξης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην διεθνή κοινότητα καθώς η Βόρεια Κορέα αγνοείκυρώσεις και συστάσεις και συνεχίζει ακάθεκτη τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα ίσως ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει όχι μία αλλά δύο πυρηνικές εκρήξεις, ύστερα από μελέτη δορυφορικών εικόνων που δείχνουν εργασίες προετοιμασίας σε δύο υπόγειες σήραγγες στα δυτικά και νότια του πεδίου δοκιμών στην περιοχή Πουνγκερί.

Σύμφωνα με την  Νότια Κορέα, οι δοκιμές της γείτονος Πιονγιάνγκ έχουν στόχο την απόκτηση τεχνολογικών εμπειριών, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να τοποθετήσουν στους πυραύλους και πυρηνικές κεφαλές.

Την " ιδιαίτερη δραστηριότητα” στο χώρο όπου διεξάγονται οι πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας παρατήρησε ο νοτιοκορεάτης πρέσβης στον ΟΗΕ Κιμ Σουκ.

Ο Κιμ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Ιανουάριο, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο μιας νέας δοκιμής από πλευράς Πιονγιαγκ γίνεται όλο  και πιθανότερο και ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να εγκρίνουν "σκληρά μέτρα", σε περίπτωση που τελικώς η  Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή