Το στρατιωτικό δικαστήριο του Λιβάνου εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής των κυριότερων μυστικών υπηρεσιών της Συρίας, του Εθνικού Γραφείου Ασφάλειας, τον στρατηγό Αλί Μαμλούκ.
Ο Λίβανος ζητά την σύλληψη του Μαμλούκ για την υπόθεση του πρώην υπουργού Πληροφοριών της χώρας Μισέλ Σαμάχ, οποίος συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο με την κατηγορία του σχεδιασμού σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων και δολοφονιών πολιτικών, κυβερνητικών και θρησκευτικών ηγετών, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση και να υποκινήσουν συγκρούσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων.
Ο Σαμάχ κατηγορήθηκε ότι ενεργούσε υπό τις διαταγές του συριακού καθεστώτος και προσπάθησε να μεταφέρει εκρηκτικά υλικά από τη γειτονική χώρα στον Λίβανο. Ο Σύρος επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Ασφάλειας καταζητείται ως βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση.
Η κρίση στη Συρία έχει επηρεάσει πολύ την σταθερότητα στον γειτονικό Λίβανο. Τον Άυγουστο του 2012, στην Τρίπολη σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και αλεβιτών (θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ) με 12 νεκρούς και 100 τραυματίες και έκτοτε συνεχώς σημειώνονται αιματηρά επεισόδια.
Από το 1975 μέχρι τις αρχές του '90, ο Λίβανος υπέφερε από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, κατά τον οποίο οι περιφερειακές δυνάμεις -κυρίως το Ισραήλ, η Συρία και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης- χρησιμοποίησαν τη χώρα ως πεδίο μάχης για τις μεταξύ τους διαμάχες.
Η Συρία ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή στο Λίβανο. Τα σύρια στρατεύματα εγκαταστάθηκαν λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου το '75 μετά την δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Rafik Hariri, στη Βυρηττό.
Οι λιβανέζικες ομάδες κατηγόρησαν τότε τη Συρία για ανάμειξη στη δολοφονία. Η Δαμασκός αρνήθηκε τις κατηγορίες. Τεράστιες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της Συρίας πραγματοποιήθηκαν στη Βυρηττό, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης και την απόσυρσή της από το Λίβανο.