Τουρκία: Φονική έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι είναι νεκροί και αρκετοί τραυματίστηκαν από τη φονική επίθεση καμικάζι αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Η επίθεση σημειώθηκε στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) μπροστά από μια δευτερεύουσα είσοδο της πρεσβείας, αυτή που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να πάρουν θεωρήσεις εισόδου (βίζες) για τις ΗΠΑ.

Δυο μέλη του προσωπικού ασφαλείας και ο καμικάζι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη και μια γυναίκα έχει τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το οποίο κάνει λόγο για πολλούς άλλους τραυματίες.

Πολλά πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα έχουν σταλεί στον τόπο της έκρηξης, όπου έχει μεταβεί επίσης ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Μεχμέντ Κιλιτσλάρ.

Η έκρηξη αυτή σημειώθηκε ενώ οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία αναπτύσσουν στο τουρκικό έδαφος, υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ, συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ οι οποίες προορίζονται για να προστατεύσουν την Τουρκία από ενδεχόμενες συριακές επιθέσεις.

Σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Tούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για μια παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση των "τρομοκρατικών στοιχείων". Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, πίσω από την οργάνωση είναι πολύ πιθανόν να κρύβεται το Επαναστατικό Μέτωπο για την Απελευθέση του Λαού (DHKP-C) ή κάποια άλλη ακροαριστερή οργάνωση. Αρχικά είχε γίνει αναφορά ότι πίσω από την επίθεση μπορεί να κρύβονται Κούρδοι μαχητές. Η επίθεση έγινε λίγες ημέρες αφότου η τουρκική αστυνομία συνέλαβε, στις 18 Ιανουαρίου, 85 άτομα που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της οργάνωσης αυτής. Το DHKP-C τάσσεται ανοιχτά κατά του ΝΑΤΟ και "του αμερικανικού ιμπεριαλισμού".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η επίθεση “δεν θα βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις”, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Φράνσις Ρικαρντιόνε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

“Θεωρούμε ακόμα την Τουρκία φίλη χώρα” είπε και υπογράμμισε ότι “θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία” των τουρκικών με τις αμερικανικές Αρχές σχετικά με τη διαλεύκανση της υπόθεσης.