Να βάλει τέλος στην επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη καλεί ο ΟΗΕ το Ισραήλ. Έκθεση ερευνητών του διεθνούς οργανισμού καλεί το Τελ Αβίβ να αποσύρει όλους τους Εβραίους εποίκους από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, λέγοντας πως οι πρακτικές του παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη, "σημαντικός αριθμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων παραβιάζονται με διάφορους τρόπους εξαιτίας της ύπαρξης αυτών των οικισμών". Οι οικισμοί αντιβαίνουν στις Συνθήκες της Γενεύης οι οποίες υπογράφηκαν το 1949 και απαγορεύουν τις μεταφορές άμαχων πληθυσμών σε κατεχόμενα εδάφη, κάτι που μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την αναφορά.
Το Δεκέμβριο, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ σε επιστολή τους προς τον ΟΗΕ ότι σχεδιάζει να διαπράξει περαιτέρω "εγκλήματα πολέμου" επεκτείνοντας τους εβραϊκούς οικισμούς αφού οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν την ντε φάκτο αναγνώριση της κρατικής υπόστασής τους από τον ΟΗΕ και προειδοποίησαν ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
“Προκατειλημμένη η έρευνα” λέει το Τελ Αβίβ
Το Ισραήλ από την πλευρά του απέρριψε την έκθεση, κρίνοντας πως είναι "προκατειλημμένη" και πως "υπονομεύει τις προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση στη σύγκρουση".
"Αντιπαραγωγικά μέτρα όπως αυτή η έκθεση, το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τις προσπάθειες για να βρεθεί μια διαρκής λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
"Δυστυχώς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διακρίνεται για τη μονομερή και συστηματικά μεροληπτική προσέγγισή του σε βάρος του Ισραήλ", κατηγορεί το υπουργείο.
Το Ισραήλ μποϊκοτάρει από το Μάρτιο του 2012 τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την εντολή που έδωσε ο οργανισμός γι' αυτή την αποστολή. Δεν εμφανίσθηκε την Τρίτη για την περιοδική εξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και έγινε έτσι το πρώτο κράτος που μποϊκοτάρει αυτή την τακτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.