Ο αστρο-πίθηκος του Ιράν

 Η Τεχεράνη εκτόξευσε σήμερα με επιτυχία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο του, στο διάστημα μια κάψουλα στην οποία βρισκόταν ένα πίθηκος και ο οποίος επέστρεψε στη Γη σώος. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ, η κάψουλα ονομάστηκε Πισγάμ ('Πρωτοπόρος') , είχε βάρος 285 κιλών και εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Καβοσγάρ-5 .

Η Πισγάμ με το "πλήρωμα" της έφτασε σε ύψος 120 χλμ., κάνοντας μια πτήση χωρίς να τεθεί σε τροχιά, κι επέστρεψε στο έδαφος χωρίς να υποστεί ζημιές.

"Το Ιράν εκτόξευσε σήμερα με επιτυχία μια κάψουλα που ονομάστηκε Πισγάμ και περιείχε έναν πίθηκο, σε υψόμετρο 120 χλμ., κι ανέκτησε το φορτίο χωρίς ζημιές", ανέφερε το αλ Άλαμ επικαλούμενο τον οργανισμό αεροδιαστημικής βιομηχανίας του υπουργείο Άμυνας του Ιράν, που δεν διευκρίνισε την κατάσταση του θηλαστικού ή το πού προσγειώθηκε η κάψουλα. Σύμφωνα με το δίκτυο και άλλα μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο πίθηκος επέστρεψε "ζωντανός".

Η εκτόξευση παρουσιάζεται από τις ιρανικές αρχές ως ένα πρώτο βήμα πριν την αποστολή ενός "ανθρώπου στο διάστημα, σε 5 ως 8 χρόνια".

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει στα μέσα του Ιανουαρίου το σχέδιό της να στείλει έναν πίθηκο στο διάστημα, στις αρχές Φεβρουαρίου, ενόψει των εορτασμών για την 34η επέτειο από τη νίκη της ισλαμικής επανάστασης του 1979.