Με κινητοποιήσεις απάντησαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος Μόρσι. Χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέβηκαν και σήμερα στους δρόμους μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου, όπως το Πορτ Σαΐντ, η Ισμαϊλίγια και το Σουέζ και παραμένουντην νύχτα, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, απαγορεύεται η κυκλοφορία στις τρεις πόλεις της Διώρυγας από τις 21:00 απόψε μέχρι τις 06:00 της Τρίτης.
Στην Ισμαϊλίγια οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως "Κάτω ο Μοχάμεντ Μόρσι, κάτω η κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Παρόμοια συνθήματα ακούγονταν και σε άλλες πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ.
Άλλος ένα άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα από πυροβολισμούς και δεκάδες τραυματίστηκαν , κατά την πέμπτη ημέρα σφοδρών συγκρούσεων διαδηλωτών και ειδικών δυνάμεων και παρά τον νόμο έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί σε αυτές της περιοχές από εχθές, Κυριακής.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, το θύμα δεν συμμετείχε σε διαδηλώσεις αλλά σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα ενώ στεκόταν στην άκρη της πλατείας Ταχρίρ στο Κάιρο.
Οι οδομαχίες που έχουν ξεσπάσει σε πολλές συνοικίες της αιγιπτιακής πρωτεύουσας είναι θανατηφόρες καθώς -εκτός από τις πέτρες- πολλοί διαδηλωτές είναο οπλισμένοι με αυτοσχέδια πιστόλια. Άπό την άλλη, η αστυνομία κάνει υπέρμετρη χρήση δακρυγόνων εναντίον του πλήθους και επιτίθεται με τα γκλομπ στους διαδηλωτές.
Μετά τις τετραήμερες αιματηρές συγκρούσεις με 50 νεκρούς, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε χθες σε διάλογο τους ηγέτες όλων των αιγυπτιακών κομμάτων με στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης . Όμως ο βασικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρωτεργάτης στην λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε χαρακτηριστικά ότι η έκκληση του Μόρσι για την πραγματοποίηση εθνικού διαλόγου γίνεται "για τα προσχήματα" και ξεκαθάρισε: "Δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν διάλογο χωρίς ουσία".
Μιλώντας στο συνέδριο του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας -στο οποίο πήραν μέρος επίσης ο πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα- ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι "πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και όχι τα συμπτώματα" , υπονοώντας την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία, καθώς κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι "πρόδωσε την επανάσταση" και την ελευθερία καθώς συγκέντρωσε με διάταγμα τις περισσότερες εξουσίες στα χέρια του.
Από την πλευρά του το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε μελλοντικές συζητήσεις μόνο αν εκπληρώνονται συγκεκριμένοι όροι, όπως η ανάληψη από τον Μόρσι της ευθύνης για την πρόσφατη αιματοχυσία, αλλά και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας.