Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, καθυστέρησε πολύ να εφαρμόσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που συνιστά "ένα πολύ σοβαρό, ίσως μοιραίο σφάλμα", δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που όμως επέμεινε ότι ο Άσαντ δε θα πρέπει να εκδιωχθεί από ξένες δυνάμεις, αλλά από τον ίδιο τον συριακό λαό.
"Θεωρώ ότι κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα, οι πιθανότητες να παραμείνει γίνονται όλο και λιγότερες", σχολίασε ο Ρώσος πρωθυπουργός για τις πιθανότητες του Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις εκκλήσεις για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και τονίζοντας για μία ακόμη φορά τη θέση της Μόσχας ότι ο πρόεδρος Άσαντ δεν θα πρέπει να εκδιωχθεί από ξένες δυνάμεις.
"Αλλά επαναλαμβάνω, αυτό πρέπει να το αποφασίσει ο συριακός λαός. Όχι η Ρωσία, όχι οι ΗΠΑ, όχι κάποια άλλη χώρα", ξεκαθάρισε ο Μεντβέντεφ. "Το έργο των ΗΠΑ, των Ευρωπαίων και των περιφερειακών δυνάμεων είναι να καθίσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές για διαπραγματεύσεις, και όχι απλώς να απαιτούν να φύγει ο Άσαντ και στη συνέχεια να εκτελεσθεί όπως ο Καντάφι ή να οδηγείται στα δικαστήρια πάνω σε φορείο όπως ο Χόσνι Μουμπάρακ".
Η Ρωσία έχει υπάρξει ο πιο σημαντικός σύμμαχος του Άσαντ στη διάρκεια της 22μηνης σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε με ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και εξελίχθηκε σε ένοπλη εξέγερση κατά του Άσαντ.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα έχει ξεπεράσει τις 50.000.
Σήμερα μετέβη στη Δαμασκό η επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, η οποία θα έχει συνομιλίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Κατά την διάρκεια της διήμερης παραμονής της η Έιμος θα έχει συναντήσεις με Σύρους αξιωματούχους στο υπουργείο Εξωτερικών.