Νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βόρειας Κορέας

Όταν κάτι δεν το βρίσκει ο στρατός και η Αστυνομία, όταν δεν το αποκαλύπτει η πολιτική και η διπλωματία, το ανακαλύπτει η Google.

Φτάνει βέβαια αυτό το "κάτι", να είναι χειροπιαστό. Να είναι απτό, να φαίνεται, να υπάρχει. Το Google Earth, η υπηρεσία χαρτογράφησης της αμερικανικής εταιρείας-κολοσσού, ανακάλυψε, στην τελευταία έκδοσή της, μέσω των εικόνων του δορυφόρου, μια περιοχή στη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει "εκπληκτική ομοιότητα" με στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν στη χώρα και αποτελούν φυλακές που βρίσκονται σε ισχύ.

Bloggers που αρθρογραφούν σε μέσα της Βορείου Κορέας, όπως ο Κέρτις Μέλβιν της North Korean Economy Watch, εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί μία ακόμη από τις διαβόητες φυλακές-στρατόπεδα συγκέντρωσης και λειτουργεί για λογαριασμό του αυταρχικού καθεστώτος της χώρας.

Μέσα από τις εικόνες του δορυφόρου, είναι ορατός ένας φράχτης ασφαλείας, ο οποίος προσιδιάζει στο φράκτη του στρατοπέδου συγκέντρωσης υπ' αριθμόν 14.

Ο Μέλβιν, βλέποντας και αναλύοντας τις εικόνες, εκτιμά ότι η "κρυφή" -μέχρι τώρα- φυλακή εχει κατασκευαστεί μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2006 και του Σεπτεμβρίου του 2011.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος αναγνωρίζει την πόρτα εισόδου του προσωπικού, τις θέσεις φύλαξης των φρουρών, εσωτερικές ανεξάρτητες κτιριακές μονάδες και ένα εγκατελειμμένο ανθρακωρυχείο.

Η βαναυσότητας των συγκεκριμένων φυλακών στη Βόρεια Κορέα αποκαλύφθηκε από τον αποστάτη Σιν Ντονγκ Γιουκ, σε βιβλίο που εξέδωσε το 2012, σε συνεργασία με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Μέσα στο βιβλίο αναφέρει με ανατριχιαστικές περιγραφές τη σκληρή εμπειρία του από το στρατόπεδο συγκέντρωσης υπ' αριθμόν 14, στο οποίο γεννήθηκε και έζησε ολόκληρη τη ζωή του μέχρι να αποστατήσει.

Είναι γνωστό, ως χαρακτηριστικότερη ιστορία του εκδοθέντος βιβλίου, ότι στις 29 Νοεμβρίου 1996 οι στρατιωτικές Αρχές της Βορείου Κορέας εξανάγκασαν τον Σιν Ντονγκ Γιουκ να παρακολουθήσει ζωντανά τη δημόσια εκτέλεση της μητέρας του και του πατέρα του, για την οποία, λόγω ψυχολογικού πολέμου που του έκαναν, τον πίεσαν να κατηγορήσει ως ηθικό αυτουργό τον εαυτό του.

Στις ιδιότυπες φυλακές του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας εκτιμάται ότι κρατούνται περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, αρκετοί εκ των οποίων είναι τέκνα ήδη κρατουμένων κι έτσι δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους το φως της ελευθερίας.